Coola mamman

Jag blev snorförbannad på moderskapsmyten. Det var så det började. Det slutade med ett test i Aftonbladet. Så nu vet jag – jag är en cool förälder.

Egentligen började det hela också i Aftonbladet. Indirekt. Min ilska mot myten om Moderskapet väcktes via en debattartikel i Journalisten. Åsa Linde var förbannad; på en krönikör – Malin – i aftonblaskan som ondgjort sig över vissa morsor. Morsor som inte beter sig som morsor ska -låter sonen bo kvar hos pappan vid skilsmässan, och flyttar till en annan stad till exempel. Visst, det kanske inte är någon strålande lösning. Malin reagerar. Hon mår dåligt i sin mage, lika dåligt som hon gjorde när hon var fem år gammal och hennes egen mamma var på kommunstyrelsen i två timmar. Hon skriver: ”Så här är det. Du får ett barn. Grattis. Välkommen till etthundra procent självuppoffring”.

Malin kanske vänder sig till båda könen. Men det är mamma som tjänar som exempel, en mamma som inte passar in i moderskapsmallen som fått henne att skriva. För jävlar om en mamma inte uppoffrar sig till 100 procent. Om hon sätter kommunstyrelsen framför dottern.

Om hon låter dottern hämtas av pappa för att hon själv vill spela innebandy. Och gör det utan att få dåligt samvete. Om hon på fullt allvar hävdar att dotterns prio ett är pappa, pappa ska trösta, pappa ska natta. Och om hon dessutom vågar andas att det faktiskt kan vara rätt skönt – ja, då möts hon av de sneda blickarna och de snörpta läpparna. Jag vet, för jag drabbas av dem. Ibland är de där blickarna dessutom kryddade med en besserwisserattityd; ”hon vet inte bättre, hon går emot sin natur”. Då jag blir snorförbannad.

Jag trodde (eller hoppades snarare) att vi kommit längre. Att den förbannade biologismen var utrotad. Den som hävdar förälder=mamma=moder, punkt basta.

I min jakt på Malins krönika i orginalupplaga hamnar jag på aftonblaskans familjeavdelning. Och hittar testet ”Hur är du som förälder”? Cool tydligen.

Cool förälder –
cool mamma –
men en usel Moder.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s