Vittring på våren

Enligt meteorologiska definitioner är det knappast vår än. SMHI:s vår börjar när dygnsmedeltemperaturen stiger över noll. För att inte våren ska komma och gå hur många gånger som helst ska den där dygnsmedeltemperaturen hålla i sig minst sju dygn i sträck.

Men för mig kom våren idag. Igår var det fortfarande vinter, visserligen snölös och blid, men ändå vinter. Idag var vädret detsamma. Gråmulet, + 4 grader. Men det hade blivit vår.

Kanske beror det på att lukten av fuktig jord och förmultnat fjolårsgräs nått mina näsborrar. Kanske på att blåmesens ”tsitsitsirrr” och talgoxens ”tsitsibää, tsitsibää” hörs tydligare. Kanske på att björkarnas grenverk tonats lila. Att grusvägen sladdats lerig, att katten tog en oväntad långpromenad.

Blev tvungen att ta ner ljusslingorna ur enarna. Plötsligt kändes de totalt malplacerade. Irriterar mig på de vinröda vintergardinerna. På den taniga julstjärnan i fönstret.

Att min vår anlänt innebär också att snön och kylan – om den kommer – blir tyngre att bära. Vita flingor och minusgrader kommer inte längre att tolkas som att vintern normaliserats utan som ett bakslag för våren.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s