Okänd hyllvärmare

Det påstås att någon sagt ”visa mig din bokhylla och jag ska säga dig vem du är”.  Genom googleforskning lyckas jag varken belägga eller vederlägga. Men vissa osäkra källor påstår att talesättets upphovsman är en viss småländsk möbeljätte.

För att hyllan i fråga, eller snarare vad som vilar (eller inte vilar) på hyllorna, ska säga något om mitt jag borde jag ha påverkat urvalet. Idag hittade jag en gökunge. En gul bok prydd med en gigantisk blå streckkod. Vad kostar framtiden? av en Kenneth Hermele. Har aldrig hört talas om honom. Eller boken. Har inte ens sett den förr.

Den har en undertitel också: Globaliseringen, miljön och Sverige. Låter betydelsefullt, engagerat, som sånt som borde läsas. Men uppenbarligen inte särskilt lockande. Pärmen gör motstånd när jag försöker öppna boken. Knastrar av torkat lim som spricker när jag bladen vänds. Men den luktar damm.

Ställer tillbaka den i hyllan. Mellan Simon Singhs Fermats gåta och Maja Hagermans Spåren av kungens män. De böckerna har jag själv valt. Läst. Men vem har valt Vad kostar framtiden? Valt, men inte läst?

…………………………………………………………………………………………………………………………………

7 tankar om “Okänd hyllvärmare

 1. Hihi!
  Min fasa är att jag lånat boken av någon i ett försök att verka ”djup”, och sen totalt glömt bort alltihop….
  Ingen har å andra sidan anmält den saknad – mycket märkligt *skratt*

 2. Fermats gåta är en himla trevlig bok annars =)

  Jag tror det är rätt lätt utifrån mina böcker se vad jag är för sorts person. Jag har en salig blandning av politiska böcker, skräck, träningsböcker och en jäkla massa databöcker (jag har en hel bokhylla enbart med databöcker).

 3. Lever upp till epitetet datanörd alltså, som du insiktsfullt påstår på din blogg? 🙂

  I min hylla finns gott om deckare (helst trevliga engelska mord, utan blod)och populärvetenskap med historiska och filosofiska förtecken. Och sen allt annat som jag tyckt verkat intressant, eller bara snyggt, eller upprörande. Ex. Flugfisk – har aldrig fiskat i hela mitt liv, men jag tyckte nog flugorna var läckra!

  Inser just att jag inte äger en enda träningsbok. Vad i hela friden kan det betyda?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s