Osäkert passat

Förbereder mig inför lunchpasset. Underställströja (långärmad), vindjacka (av märket Swix – vilket är liktydigt med skidåkning på längden. En tämligen vinterbaserad sport.), mössa, vantar.

Glömde uppenbarligen två saker. Ett: att titta ut genom fönstret utanför vilket solen gassade. Två: kasta en blick eller två på telefonens display som finurligt nog visar utetemperaturen.

Efter 200 meters löpning passerade jag SLU:s tennisplan. Där två män i sina bästa år spelade tennis. I kortärmad t-shirt. Kontenta: jag fick snällt kuta mitt pass med en jacka knuten om midjan, en jacka som ständigt killade mig i knävecken. Mössa i ena handen, vantar i (inte på) den andra.

Fint väder.

Tempolöpning stod på schemat. Lite klurigt för en brud som jag som inte känner sitt löparjag (om jag har nåt) till 100 procent. Det där med att gå ut i lagom tempo och öka successivt är inte så enkelt när man inte riktigt har koll på den interna farthållaren. Helst inte i ouppmätt terräng. Men det gick i alla fall fortare på slutet än i början. Tror jag. Jag flåsade då betydligt häftigare. Blev så andfådd att magens träningsvärk gjorde sig påmind.

Slutsats. Ett svettigt pass fullt av osäkerhetsfaktorer. Men det kändes underbart.

Runda: Åsen och så ån till Sunnerstabacken. 
Sträcka: 12 (uppvärmning – 45 min tempo – nedvarvning)
Tid: 65
Hastighet: Inte en aning

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

11 tankar om “Osäkert passat

 1. Våren är en lurig tid när man ska springa. Ömsom skiner solen, ömsom kommer det både regn, snö och hagel. Och isvindar. Och så skiner solen på det igen… Lätt hänt att klä sig både för varmt och för kallt.
  Fint pass, tempopass är alltid lite luriga. Gå på känslan, den brukar vara rätt (har jag märkt när jag stämt av känslan mot klockan). 🙂

 2. Våren har många, många fördelar. Med tillförlitlig är den sannerligen inte. 🙂
  Jag satte åtminstone inte på mig understället under tajtsen…

  Ska försöka lita på den däringa känslan. Och kanske köpa nån teknisk manick? Bara för att kolla om den stämmer? Mitt köpsug vädrade plötsligt morgonluft… 🙂

 3. Jan kan verkligen rekommendera en löparklocka där man kan kolla sträcka och tempo. Den har varit en stor motivator i mitt tränande/löpande. Som Karin skriver så har man rätt bra känsla för tempot, men det känns bra att kunna stämma av det för att få någon slags absolut bekräftelse 🙂

  Håller med om att det är svårt att klä sig när man skall ge sig ut på sina pass nuförtiden. Morgnarna kan ju vara riktigt kalla för att sedan förvandlas till riktigt gassande för- och eftermiddagar.

 4. Vilken typ av teknisk manick använder ni?
  Jag har funderat på en Garmin 305, men det kanske funkar lika bra med något enklare?

 5. Om det undgått någon så är jag Garmin freak 🙂

  Om pengarna bränner under madrassen är det bara och inhandla en 405 genast. Om du har mindre av den varan så satsa på en 305, säljs ”billigt” nu när ersättaren kommit. 305 för 2300 kr 405 3300 kr. Sök på dessa på prisjakt.nu för affärer som säljer.

  Att mäta enbart puls går med billigare grejor men sträckan är knepigare. Fördelen med GPS är att du aldrig (nästan) kan springa vilse och att du får balla kartor och sånt. Fotpod mäter bara sträckan, helt korkat. Finns GPS poddar till t.ex suntoo också, men varför ha flera grejor ?

  Själv har jag en 305 och är glad som ett barn varje gång jag tar på den. Älskade frun får låna under uppsikt 😉

 6. Samma problem för mig, även om man springer i kläder som skall andas och luftas och nästan tvätta sig själv så är det lätt att bli överhettad.

  Samma problem nr2: Hur fort springer man, hur långt och vilken hastighet.
  Tog nästan helt slut i går eftersom jag gick ut för hårt i början.
  Någon form av klocka med inbyggda mätinstrument är nog en bra pryl att investera i.

 7. Jag har en Polar RS200sd med fotpod som mäter sträcka och momentan hastighet. Den är riktigt trevlig. Gick loss på 2400. Dock tar den inte ”sampel” som dyrare varianter av Polarklockorna gör så att man efteråt kan se grafer över hur pulsen/tempot förändrats under rundan. Samplar gör också Garmin Forerunner-klockorna. Gillar man statistik och vill kunna analysera sin rundor ordentligt samt kolla var man sprang, så är det en GPS-klocka typ Garmins GF305 eller GF405 som gäller.

  Och som slimslender skriver, GF305 har gått ner i pris nu när 405:an kommit. Min Polar RS200sd (som jag varit och fortfarande är nöjd med) kostar som sagt 2400, dvs mer än en GF305:a. Jag funderar faktiskt själv på en GF405:a. Jag är nämligen lite avis på alla fina kurvor över sina rundor som slimslender, Nix och andra presenterar på sina bloggar. Lite nördig är man nog allt… 😉

 8. Hm? Grafer och statiskt ligger inte riktigt för mig… För tekniknördigt. 😉
  Men å andra sidan gillar jag kartor! Gör det mig till en orienterarnörd? (Tala inte om det för Masse. Då vågar han sig aldrig in på den här bloggen igen. :-))

  Vad är skillnaden mellan 305 och 405, förutom priset? Och att 405 ser betydligt nättare ut. Frågan är om 305:an ens ryms på min handled? 🙂

  Peter, du springer väl i skog och mark va? Hittar 305:an satelliterna? Och vad händer med distansmätningen om den ”tappar bort” sig?

 9. Den har aldrig tappat bort sig hitils. Den har nog mer problem inne i stan där det är stora hus, men funkar bra där ocksån när man väl låst sateliterna(se nix blogginlägg för dagen). Kartorna är som sagt den stora grejen med Garmins pulsmätare/klocka (305 är ingen klocka).
  Hur rätt den visar är ju svårt att svara på eftersom det nästan är omöjligt att veta exakt hur långt man sprungit om inte sträckan är kontrollmätt. Jag vet att det gjorts tester och att tillförlitligheten är ganska bra mer än 99% om jag minns rätt. Dvs felet blir mindre än 200 meter på 2 mil. Sedan räknar olika program lite olika, garmins på sitt sätt och sportracks på sitt och alla hävdar att de räknar rätt.

 10. Peter: 99% duger alldeles utmärkt för mig. Nu kontrollmäter jag rundor med bilen… Gissa vad det ger för felmarginaler! 🙂

  Dunceor: Perfekt! Du får bli min försökskanin. Vill ha utförlig recension när du testat den. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s