Helvetet är en plats i Trögden

Jag saknar en hjärna. Maratonvarianten. Små grå celler som orkar bära mig framåt när kroppen vill krypa bakom en sten och gråta. Istället har jag en hjärna som alltid förväntar sig det värsta. Bottennoterar förväntningarna. I dag upplyste den redan innan passet om att det skulle bli tungt. Och mycket riktigt. Spenderade stora delar av passet med att leta efter en tillräckligt stor sten.

Fortsätter stadigt att slå rekord. Bottenrekord. I dag landade medelfarten på 6:30. Visst finns det omständigheter att skylla på: otrevligt varmt, även om motvinden svalkade en smula, och för lite vätska, trots extraflaskan i handen. Men det är nog dags att sluta skylla ifrån sig. Faktum är att jag inte orkar springa långt i högre farter. Marathonmålet 4-timmar är under revidering.

Förståndet fattar att hjärnans spöken är min största fiende. Men kroppen och sinnet lyssnar mer på känslan, skiter i överjaget. Kan säkert övertygas – blott alltför enkelt –  att kliva av banan den 31/5. Bara för att det går lite trögt.

Den tanken avhöll mig från att pilla fram mobilen och ringa efter skjuts efter två timmars löpning denna förmiddag. Det var nära. Mycket nära. Men jag lyckades hitta ett litet uns av kraft (tackar dextrsolen) och låta apostlahästarna ta mig ända hem. Sista två kilometrarna gick jag. Löpningen slet helt enkelt för mycket.

Runda: Ö. Väppeby – Hacksta – Uppeby – Bäddarö – Fånö – Ål (Promenad via Ö. Väppeby)
Sträcka: 29,5 (31,5)
Tid: 190 (215)
Hastighet: 6:30

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

13 tankar om “Helvetet är en plats i Trögden

 1. Den 26 april sprang jumper ett långpass och tog helt slut, trots fint löpväder. Han tänkte dystra maratontankar och sökte tröst i bloggosfären. Den andra maj sprang han ett lika långt pass och kände sig odödlig. Det kan alltså svänga kvickt. Hans hjärna tycks likna din när det gäller maraton, men han försöker lura den genom att säga ”Jag kan sluta springa när jag vill”. När det gäller den 31 maj, siktar han på att eventuellt springa till Västerbron andra varvet, sen ”får han se”. Helvetet enligt jumper vore, att stå på Lidingövägen och veta under han under fyra och en halv timme skulle förbjudas ha två fötter samtidigt i marken. Moroten är inte medaljen på Stadion utan vilan bakom nästa lyktsolpe… och nästa … och nästa… Att leta efter den perfekta gråtstenen, kan möjligen vara en fungerande strategi, som bär dig långt?

 2. Värmen är nog den största boven i det här lilla vardagsdramat. Det ÄR riktigt jobbigt att springa i värme. Speciellt nu i början av den varmare säsongen. Jag menar, det var ju inte mer än en månad sedan som vi sprang med toppluva och vantar. Låtom oss hoppas att vädret inte är fullt lika medelhavslikt den 31/5.

  Jag är grymt imponerad av din envishet. Dryga 3 timmar trots rejält motstånd. DET är vad jag kallar marathonhjärna!!!

 3. Asgam: Tycks definitvt som om Jumpers och min löparhjärna har sina likheter. Hoppas på att mitt ”odödliga” lopp inträffar den 31/5. Om inte ska jag sannerligen testa gråstensstrategin. Eller sträva efter att stöta på Jumper – kanske två letar stenar bättre än en…

  Benet: Du har så rätt – det var ju inte mer än en månad sedan vantarna gömdes i byrålådan. Då är ju kroppen faktiskt i sin fulla rätt att protestera. Jag ska försöka tillbe alla vädergudar jag känner till. Zeus. Tor. Adad lär ngn heta, undrar vad han gillar? Hoppas han inte är inne på blodsoffer…

 4. Aha, själv håller jag hus ute i Bred, ett par kilometer på Enköpingssidan om länsgränsen.

  Jag skulle gissa att mitt första ”riktiga” långpass gick i trakter du har sprungit. Vi började i Lindsunda, strax innan Fånö, sprang mot Grillby, vek av mot Enköping (gamla vägen) tog vänster upp mot Löts bygdegård, och tillbaka mot Lindsunda.

  Lycka till med uppladdningen!

 5. Magnus: Ah, gamla välkända stigar…

  Jag försökte gratulera dig till din straka halvmara-insats på din blogg, men lyckades inte. Eller så raderar du mina kommentarer… Så för säkerhets skull. Stort Grattis!!

 6. Men du har ju sprungit jättelångt! Dessutom får du helt enkelt hänga på den allmänna tidssvackan som finns i maratonbloggvärlden för tillfället. För det är ju bättre att köra långsamt nu och springa liiiite snabbare den sista maj. Tänk vad tråkigt om du hade hållt 5:30-tempo nu, och 6:30-tempo på maran. Det vänder – det gör det alltid. Keep on jogging and blogging! Dessutom är det mer publik i Stockholm den sista…

 7. Mia: Du har rätt, förstås! Det är faktiskt rätt upplyftande att läsa om alla andras elände… Då känner man sig mindre ensam. Och när man peppar andra blir man liksom lite peppad själv oxå.
  Jag ställer mitt hopp till publiken. 😉

  KT: … och hålet i marken är lika djupt som vissas sinnesstämning?

 8. Jag håller med föregående inlägg; superstarkt att springa 3 timmar i värmen trots motståndet. Det ÄR marathonhjärnan som talat! Och efter en sådan urladdning får man känna sig trött och sliten också. Hoppas din motivation kikar upp ur byrålådan å det snaraste 🙂

 9. Min blogg kan vara lite kinkig att lyckas skriva kommentarer på ibland. Det beror kanske mest på att jag envisas med att inte använda någon av de etablerade och därmed väl testade och fungerande bloggportalerna, utan istället kör med en blogg på min egen server.

  Jag kanske får lov att omvärdera det där…

  Jag är fortfarande stolt som en tupp, men oroas lite över att knät fortfarande gör ont. Försökte få tag på sjukgymnaster idag, men de har sisådär 8 veckors väntetid..

 10. Karin: Så här i efterhand är jag faktiskt lite stolt över att jag inte ringde efter skjuts. Hade jag gjort det, ja då hade jag känt mig som en fölorare. Motivationen har åtminstone börjat glänta på lådan, så jag känner mig hoppfull. 🙂

  Magnus: Usch, det låter inge´ vidare med knät. Såna ska man vara rädd om. Löparknä?
  Jag kan starkt rekommendera wordpress! Layouten må kännas lite styrd, men css:en går att modifiera om man kan knappa kod – och hostar upp en liten slant per månad….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s