Jag ville, jag vore

Ett lindblomsfrö.

Som rasslar när blåsten slår den i kullerbyttor över stenläggningen. Dansar en yster dans – jag tror det är en jigg – tillsammans med en övergiven plastpåse. Virvlar mot himlen när västan tar i. Och dalar likt en gyllena flinga mot marken. Rusar fram över asfalten i fartvinden från ett avgasrör.

Eller bara vilar i skuggan under en parkbänk.

Ibland orkar jag knappt tänka. Vill bara virvla. Bäras dit vinden önskar. Och vila i skuggan.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

11 tankar om “Jag ville, jag vore

 1. Jag förstår hur du menar…*blåser gärna bort*
  Min favorit videokonstfilm är en Japansk man som filmar en papperspåse som fylls med luft och dansar iväg. Han förföljer den med kameran. Det slutar med att den trillar ner för en kajkant och sjunker ner i vattnet. Enkelt och poetiskt.

 2. Snitsaren erinrar sig att det i filmen ”American Beauty” (med Kevin Spacey i en praktroll) förekommer en ung man som bland mycket annat videofilmar en påse som dansar i vinden. Så vitt snitsaren minns var det just påsens flykt som givit namn åt filmen (bekräftas på Google (butl. anm.)). När jag ser en sådan påse, brukar jag säga ”american beauty”. Knäppt va?

 3. Underligt. Jag minns inte alls någon påsfilmande ung man… Men så är också mitt filmminne synnerligen selektivt.
  Hm, påsar flykt är vacker, men amerikanskt? Syftar det på slit-och-släng?

 4. Kanske. Den unge grannörden, som bla annat filmar ”Kevin Spaceys” dotter genom sitt fönster, visar påsfilmen för henne med en lång förklaring, som jag inte minns. Ändå har jag sett filmen två gånger tillsammans med snitsaren.

 5. Jag förknippar filmatiseringen av vinden som något mycket japanskt… eller kinesiskt. Tänk på filmen Crouching Tiger- Hidden Dragon, där blåser det runt löv och symboliserar klart och dyligt något som för mig är en gåta. Kan tänka mig att det handlar om förändring eller ett varsel. Påsar eller löv… eller krigsänglarna i kinesisk konst har ju tygremsor som lyfter av vinden/luften. Men jag ska någon gång söka upp betydelsen av det för det är vackert!
  Jag ska bara för detta blogginlägg ta och se om filmen American Beauty bara för att få se om den där scenen Butler nämner:)

 6. En yngre gästande släkting har för sig att plast- eller papperspåsen också (då oförklarad) inleder filmen. Buler och snitsare osäkra.

  Vad är det förresten för något, som blåser i vinden och landar vid bänken, där Forrest Gump sitter och säger ”Life is like a box of chocolate…”.

 7. Försöker ta mig bakåt i mitt flimrande filmminne. Har ett svagt, mycket svagt minne av en film vid namn Forrest Gump… Nog dax att återuppliva både den och American Beauty….

  Minnet funkar bättre med Crouching Tiger… Jag har en bestämd känsla av varsel när det gäller de där löven. Illavarslande.
  Kraftiga vindbyar ger mig faktiskt rysningar bland (och då menar jag inte på grund av kylan. Som om naturen varnar och banar väg för något..

 8. Lustigt att film kan påverka så distinktivt. Små fragment fastnar i minnet för evigt… som skålen med ärtor i filmen Stekta gröna tomater, som blir en symbol för en kvinna som dör då hon spritsar dem. Less is more.:)

  Mary Poppins är ju en bok, men där har ju vinden också en central roll i berättelsen. Luft är verkligen in källa för inspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s