Skrålande morgon

Rubrikens k kan med lätthet bytas mot t.

En lugn och harmonisk morgonjogg, innan helgens gäster dundar in. Att springa på morgonen ger ro i själen, men oro i magen. Min mage uppskattar inte fastande ansträning, nämligen. Mullrar och bråkar.

Idag inte bara kände jag dess knorranden, jag hörde dem också. I-poden var också den omatad. Det tackar sinnet för. Som istället till fullo kunde lyssna på tystnaden. Och fågelsången.

Vid kyrkogården löpte ett gäng tonåringar amok. Juvenila starar i målbrottet. Kastade sig handlöst från trädgrenarna och skrek sig hesa. Där vilade ingen i frid ens på nationaldagen.

Mömusar kan också vara högljudda. (Har inget med jungfruliga kussimurror att göra om någon tänkte en sådan tanke. Mömus är ett annat ord för humla. Ett ord jag ärvt av min farmor. Stavning okänd, så kanske ska det istället stå mömmus?).

Möm(m)usen brummade i mitt öra när jag råkade lukta på samma nyutslagna nyponros. Snuddade vid mina ögonbryn när hon lämnade blomman med bakbenen tunga av pollen. Mina ben släpade ingen extra last utan bar mig lätt hemöver.

Runda: Tomta + V. Väppeby
Sträcka: 8
Tid: 48
Hastighet: 6

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

7 tankar om “Skrålande morgon

 1. I brist på blogg att blogga i (uppgraderas fn) får jag skriva lite här hos dig istället. Noterade precis att skorna på din blogg är misstänkt lika mina NB 768. Kommer ihåg att du nämde att du kört i ett par sådana innan du dumpade dem i förmån för de heliga Kyanos…. Nåväl nog är mömus ett vackrare ord än humla…

 2. Det är något visst med att jogga en sommarmorgon, innan omvärlden vaknar. Du har träffat det magiska i detta på pricken med dina ord 🙂 Och möm(m)us låter riktigt rart, precis som humla…

 3. Du får så gäna låna min blogg!

  Det är mycket riktigt mina gamla trotjänare som pryder bloggen, även om de numer degraderats till promenadskor. Kanske borde jag kontakta NB och föreslå att de sponsrar mig? 🙂

 4. Som vanligt har jag en ovidkommande, smått impertinent fråga, som inte handlar om just detta inlägg. Jag har grunnat på vad det är som kryper på din axel. Är det en hermelin eller svansen på en vanlig vit bonnkatt? Om fenomenet redan givits en förklaring, som jag förbisett, ber jag dig ha överseende med min ålderssvaghet.

 5. Karin: Ja, visst kan såna där nyvakna morgonturer vara underbara!

  Butlern: Kryper på min axel? Ah! menar du den där suddiga fläcken på fotot i högermarginalen? I så fall är det min hand i rörelseoskärpa.

 6. Googlade nyss på mömus – din blogg gav 100% av alla träffar relaterade till humla 😉
  Är uppväxt i Hälsingland och där kallade vi de jättestora övervintrade humledrottningarna för mömus (minns inte någon böjning i pluralis så om det heter mömöss eller mömusar är oklart – skall kolla med äldre släktingar vid tillfälle).
  Hälsningar
  Nisse

  • Hej Nisse!
   Lite kul onekligen – att vara den enda google-träffen. 🙂
   Min farmor är den enda jag hört använda ordet och hon var hemmahörande i Gästrikland, så det doftar onekligen dialektal om mömusen. Återkom gärna och berätta om du få napp i pluralfrågan! Min farmor är tyvärr död, och min far har inget svar att ge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s