Fjärtiga lekar

Språkrådet är på löparbanan. Har utsett fartlek till månadens ord. Enligt rådet har ordet exporterats till bland annat engelska. Där det självklart skapar rodnande fniss. (Fart = fisa)

Genial träningsmetod påpekar språkrådet dessutom och uppger tränaren Gösta Holmér som upphovsman.  Institutet för språk och folkminnen har säkert rätt. Sen 30-talet har svenska löpare således lekt mer farten.

Det är kul. Det är backträning oxå. Sån roade jag mig med denna afton. Upp och ner i backen mot Långroudden i 20 minuter. I varenda uppförslöpa mötte jag minst en bil. Stajlade med höga, fina steg…

Trots mycket  träning de senaste dagarna (med mina mått mätt) svarar benen bra. Kroppen känns stark. Lungor och hjärta fyllda av kraft. Känner mig som ett måckel. Månadens dialektord enligt språkrådet. Lyckans ost på göteborgska.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3 tankar om “Fjärtiga lekar

 1. Känner mig också som ett måckel. Har fått springa igen. Tjoho!

  Fartlek är kul. Backe har jag inte så stor erfarenhet av, men det backpass jag lyckades genomföra under Valborg gav mersmak…

  Du har bra flyt i löpningen nu. Kul att få läsa om dina sköna pass.

 2. Fartgame, det låter som en lek att anamma på midsommarafton eller möjligen på en julgransplundring. Frågan är bara vad man skall äta innan. Bruna bönor brukar fungera. Dessa lär ju också, förutom diverse gasbildande ämnen, innehålla mycket kolhydrater och proteiner, vilket i sin tur är bra för oss löpare.

 3. Benet: Åh, så glad jag blir för din skull!
  Backträning är snorkul, så du har nåt att se fram emot. Men det lär visst slita och nöta på muskler och leder. Så vänta tills du är säker på att ditt trilskande underben är med på noterna. Tills dess kan du roa dig med att välja ut en lämplig backe som ska få stryk!

  Johan: Torsdagar kan annars vara lämliga. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s