Svepskäl: sura slacks

Slacks översätts här till tajts. Det är de som är blöta. Nytvättade av sambon lagom till kvällens planerade backpass. Kunde ha gjort mig lite lagom småilsken. Syrlig som ättika. Men idag var jag tacksam. Våta tajts gav mig tur som en tokig. För vad skulle jag annars ha skyllt på för att slippa springa?

Spenderade sista halvtimmen på jobbet med att lägga upp ett träningsprogram fram till Lidingöloppet. Slog mig för mitt ack så outsövda bröst (kick-off med övernattning) och lovade mig själv en rejäl samling korta backar efter middag. Satte mig i bilen och började leta efter en ursäkt för att stå över…

Fyra timmars sömn föregående natt hade förstås kunnat funka. Eller samma natts antal klunkar av franska viner. Eller att lusten helt enkelt inte fanns. Eller. Men det var de nycentrifugerade tajtsen som fällde avgörandet. En åtminstone halvt godkänd förevändning. Och en anledning att komplettera träningsgarderoben med ytterligare ett par…

I morgon ska jag uppdatera träningsprogrammet, försöka klämma in en lagom mängd pass i en lagom mix av kvantitet och kvalitet. Jag har svårt för det där med lagom. Har förexten svårt att knåpa ihop träningsupplägg överhuvudtaget, när jag inte kan luta mig mot Szalkais trygga lårmuskler. Terräng och lite överfart är kanske klokt. Och så borde jag nog långsamt trappa ner. Inte lätt i fröken olagoms lilla värld.

Tips?

Någon?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

11 tankar om “Svepskäl: sura slacks

 1. Lidingöloppet kräver egentligen ”bara” en sak; träning i terräng. Mitt förslag är att försöka springa alla vanliga distanspass i terräng eller i alla fall försöka hitta en lite backigare runda än vanligt.

  Sen är ju, som du skriver, backträning både effektivt och nödvändigt – men det behöver inte alltid gå fort! Att ta det som löpstyrka istället för intervall är en beskrivning som jag fått höra.

  Kör hårt! 🙂

 2. Det talas mycket om uppförsbackarna på Lidingö, men nerförsbackarna kan vara nog så knepiga. På den halvön där du bor kanske det är svårt att hitta den typ av bergodalbana som man möter t.ex i mörka skogen på Lidingö, men någon brant backe finns det kanske som du kan springa upp och nerför som en galning. Första gången jag sprang LL stötade jag nerför och plockade placeringar. Senare har jag blivit fegare. Jag tror det gäller att slappna av som en trasdocka. Mer information om banan senare. Träningsprogram har jag glömt bort vad det är.

 3. Håller med Jumper om att nedförsbackarna kan vara det största problemet. Det gör ont att hålla emot nedför när benen börjar bli trötta… Jag förstår vad du menar med att vara vilsen utan träningsschema, jag var helt förvirrad efter SM. Om målet är LL så tror jag precis som Berglund på att främst träna terräng, oavsett pass. Benstyrkan får du på Friskis om inte annat 😉

 4. Berglund: Jag ska köra så det ryker – bara tajtsen har torkat… 😉
  Terräng står definitivt på schemat, den jag har till buds är dessutom betydligt trixigare än den Lidingönaturen ser ut att erbjuda. Om det nu är bra? Men den innehåller väl få backar, den styrkan får jag försöka hitta längs landsvägen.

  Jumper: Uh, jag avskyr nedförsbackar! Behöver definitivt övas på. Precis som du gissat är det dåligt med backar i mina hemtrakter. Ska reka vid jobbet – tror det finns ett par rejäla nedförslöpor som borde kunna funka som trasdockeövning.

 5. Karin: Hur lyckas du smita emellan? 🙂
  Friskis ger rejält med styrka, helst mördarelins skivstångspass. Häcken brinner…
  Det här med träningsscheman är verkligen svårt – och utan ett blir jag som du lite småvilsen. Och lat. Funkar som piska när lusten tryter.

 6. Hahahaha, det var nog den sämsta ursäkt jag någonsin hört – våta träningskläder!! 😀

  Kul med Lidingö, skall kanske ta mig dit och titta och heja. Du får lämna utförlig beskrivning så jag kan tjoa fram dig också!

 7. Dags att köpa ett par tajts till! Håller med föregående talare! Grundfysiken har du – check, snabb har du blivit – check. Kyrkbacken kanske får stå ut ett par vändor till – kan den tjänstgöra som terrängbacke?

  Men ta det lugnt och ramla inte i diket – Du ska hålla till start!

 8. Fredrika: Vore super med lite hejarklack! Jag lovar att återkomma med signalemente när dagen D närmar sig. Vet ännu inte vilken färg det bli på tajtsen…

  Mia: Besök i sportbutiken står högt på dagordningen. Skyhögt.
  Tyvärr är Kyrkbacken så asfalterad den kan bli, men jag kan ju inte svika prästfrun – hon behöver sitt torsdagsnöje.
  Lovar att hålla på mig… 😉

 9. Förstår vad du menar med att man känner sig vilsen utan Mäster Sz’s trygga program. Jag har inget direkt lopp som hägrar (om jag inte överaskar mig själv och kanske ställer upp i något litet lokalt lopp sernare i höst, typ Bromölla Halvmarathon eller nåt.. Hmmm, ja varför inte?), utan väntar egentligen mest in starten av det 26 veckors långa maraprogrammet som väl drar igång i början av december.

  Tills dess tänkte jag vänja kroppen vid lite kontinuerlig löpning igen och siktar på tre pass i veckan (25-30k) där ett skall vara nån typ av kvalitet, backe/tusingar/tempostege/fartlek.

  För din del så är det bara att hålla igång den fina löpning som du redan ligger inne med, och kanske nöta kyrkbacksasfalten ett antal gånger till innan LL går av stapeln.

  3 mil i terräng låter förresten riktigt mysigt. Får lägga in det på min ”att göra”-lista.

 10. Benet: Ditt förberedande upplägg låter klokt. Och alldeles lagom löptungt. Lite alternativträning som komplemet kanske – du vet ett gym? Eller lite Friskis?
  Och ett par lugna fina långpass i terräng är aldrig fel. Man kan ta med pic-nic och göra det till en utflykt så att man är säker på att ta det tillräckligt lugnt. 🙂

  Aha, det finns en mara i Bromölla? Jag är bra sugen på att springa en mara i höst, känner mig fortfarande snuvad på konfekten efter mitt uteblivna SM. Men jag velar lite. För samtidigt börjar motivationen sina, får möjligen svårt att ladda om efter LL. Kanske är det kroppen som signalerar att det är dags för en verklig viloperiod?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s