Slag i saken

206 slag per minut. Enligt pulsmätaren skenade mitt hjärta ikväll. Nu är det knappast min kropp som kopplat på en överväxel, utan garmin som fått nåt grus i maskineriet. Det var visserligen snorjobbigt att springa. För att inte tala om löpskolningen. Segt som farmors knäck. Men SÅ jobbigt var det inte.

Hemma på stretchmattan, med mitt obligatoriska glas blandsaft, lyssnade jag på mitt hjärta. Funderar på att ge bort mina hjärtslag till Christian Boltanskis ”Les archives du coeur”. Ett arkiv av mänskliga hjärtslag som så småningom ska samlas på den japanska ön Ejima.

boltanski11

 Jag vill gärna finnas på den ön. Omgiven av tusentals andra hjärtslag. Den dova grunden till allt mänskligt liv. Jag tror jag ska köra lite intervallträning på vägen dit. Och sen låta apostalhästarna galoppera mig rakt in på Magasin tre i Frihamnen.

…………………………………………………………………………………

6 tankar om “Slag i saken

 1. Coolt. Ljudinstallationer är spännande. Vi var i en konstnärlig slottspark utanför Kristianstad i fredags (Wanås) och fick uppleva en märklig sådan. Då vi satt oss ner för att fika höra vi ett barn skrika: MAMMA! och sedan PAPPA! Vi tittade och tittade, men kunde inte se några barn i närheten (förutom våra egna…). Sedan såg vi den i kamouflagenät gömda högtalaren uppe i ett träd. Konst är konst igt ibland. Men spännande. Och coolt!

  Bureborns hjärtslag på en japansk ö. Det tycker jag! Definitivt!

 2. Benets kommentar minner mig om att det nån gång på 1970-talet hördes ångestfyllda barnskrik från ett igenbommat hus på Norra Djurgården. Någon hade satt upp en högtalare kopplad till en bandspelare. Jag vill minnas att det löstes med polishjälp. Vid Turning Torso i Malmö finns (fanns?) en konstgjord, amfiteaterliknande grop, där man hör (hörde) mänskliga ljud komma ur marken. Eller med andra ord: Garmin 405 är bara skit!

 3. Plajetten: Visst är det fint! Funderar på att donera pumlans hjärtljud oxå. Och köpa med mig skiven hem.

  Benet: Ibland kan konst verkligen väcka sinnet. Vilken tur att ni upptäckte högtalaren innan ni ringde brandkåren. Eller polisen som i Jumpers anekdot.

  Jumper: Vad/vem låg bakom de ångestfyllda barnskriken den gången? Som practical joke är det ju riktigt otrevligt. Varvid jag genast börjar fundera över varför det skulle vara mindre otrevligt om det var ett konstverk…
  Mänskliga ljud från marken ger mig kalla kårar…

 4. I huset som ägdes av en mycket känd svensk, huserade kändisens son. Fönsterluckorna brukade alltid vara för fönstren även när han var där. Skriken var så höga att man förstod att de inte var äkta och polisen kom väl mest för att göra slut på oljudet. Fönsterluckorna brukar förresten fortfarande vara för fönstren i huset fast det står bilar på gården. Fler skrik har dock inte hörts.

 5. Ah!
  Hus som är slutna för omvärdeln, trots att någon tycks bo där, gör mig alltid nyfiken. Och en aning obehaglig till mods. Utanför Ö-vik finns ett hus där samtliga fönster mot vägen täckts med svart plast. Vad som pågår där innanför kan man ju sannerligen undra.

  jag tycker till och med att neddragna persienner utan uppenbar anledning är lite suspekt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s