Folkligt spring

Mer än varannan svensk i åldrarna 15-49 år löper eller joggar minst någon gång i månaden. Punkt.

Sifo har gjort en undersökning på uppdrag av Löplabbet. Som enligt vissa tidningsrubriker visar att löpningen blivit en folksport. Jodå, i första meningen stod mycket riktigt ”löper eller joggar minst någon gång i månaden”.  Då ”sportlöper” man. Visst?

Men jag är avdankad journalist. Jag vet någorlunda hur det är med rubriker och artiklar. Lite spetsigare blir alltid bättre. Så jag blundar för att en joggingrunda i månaden blivit löpning som sport.

Men undersökningen är ändå märklig. Mer än varannan springer minst någon gång i månaden? Ser mig omkring. Jag jobbar på en arbetsplats av hurtbullar. Tre av 40 ska springa Stockholm Marathon. Folk plockar Svenska klassiker. De slurpar blåbärssoppa på Vasalopp till höger och vänster. Svängdörren på F&S blir rödglödgad.

Men mer än hälften löper eller joggar inte minst någon gång i månaden. Minst hälften tränar nog. Promenerar – på allvar – gör säkert alla. Men löper eller joggar gör de inte. Och då är vi som sagt en hoper hurtfriska arbetskolleger. I bekantskapskretsen är det etter sämre. Tränar gör inte ens varannan. Kutar gör ännu färre.

Jag betvivlar starkt att mer än hälften av de där svenskarna i åldern 15-49 verkligen knyter på sig joggingskorna minst någon gång i månaden. Men det låter ju attans så slött att svara annorlunda när man har Sifo i luren. Minst en gång i månaden är man väl ändå försenad till bussen?

……………………………………………………………..

12 tankar om “Folkligt spring

 1. Haha, intressant det där. Är inne på samma spår som du. ”Någon gång i månaden” är kanske alternativet mellan ”ett par pass varje vecka” och ”någon gång om året” eller ”aldrig”.

  De som fortfarande är i skolåldern svarar ju garanterat minst ”någon gång i månaden” eftersom det (väl?) är jogg/löpning på gympaschemat någon gång i månaden.

  Och de män som intervjuas tycker säkert det låter alltför slött att svara ”nån gång per år” alternativt ”aldrig”, åtminstone de som inte gett upp helt, parkerat sig i TV-fåtöljen och gjort en grej av det valet. Vidare tänker de kanske tillbaka på sin tid i det militära då det minsann sprangs flera gånger i veckan. Det görs kanske inte numera, men nog springer man väl nån gång i månaden fortfarande, eller? Gräsklippning borde kanske förresten räknas till kategorin löpning/jogging. Eller? Jo, det gör det nog, åtminstone om man har en handjagare, så nån gång i månaden måste vara det mest lagoma svaret man kan ge…

 2. I min lokaltidning joggar fyra av tio i åldersgruppen 15-49 år minst en gång i veckan och var tredje svensk löptränar minst en gång i månaden. Det här med löpträning verkar lite skumt. Min Garmin är ganska petig med vilka träningsrundor som kan kallas löpträning.

  Skit samma, utan tvivel är man inte klok, som Tage Danielsson sa och det är nog klokt att ta uppgifterna med en nypa salt. Vem vill (som redan sagts) framstå som en soffpotatis när man har chansen att bre´ på en smula?

  Luktar också lite försäljningstrick? ”Alla andra köper just nu motionsprylar. Även du är välkommen in!” Kan man verkligen lita på SIFO?

 3. jag äger ett gymkort. om någon frågar om jag tränar på gym måste jag svara ja.

  Alla som äger ett par sportskor (vilket måååååånga gör) springer nog mentalt någon gång i månaden 😀

 4. Benet::-D
  Jag minns plötsligt att jag själv säkert bidragit till ”förskönande” resultat i en undersökning. Handlade om hur ofta man åt frukt…

  Oliver: Hoppsan! de är kanske ännu hurtigare i Västerbotten?
  SIFO kan man säkert lita på – när det gäller att ta fram korrekta siffror. Men jag gissar att det är uppdragsgivaren som bestämmer vilka frågor som ska ställas – och som tolkar svaren. Statistik kan gubevars användas för att bevisa vad som helst…

  Mia: Jag springer mentalt varje dag. Är rena elitlöparen. 😉
  I verkligheten har jag inte tagit ett löpsteg på tre veckor. 😦

 5. Jag är medlem i en marknadsundersökningsgrupp och svarar ofta på frågor som just riskerar att bli förskönade av mitt dåliga samvete… men de skiter ju i mina svar för även om jag svarar att jag inte har testat en viss produkt så uppmanar de mig att låtsas som att jag har gjort det.

  Så de pyntar svaren precis efter hur de själva vill ha det. Men det är ändå intressant för mig att delta för det är intressant att få en störrebild om hur det ser ut på PRmarknaden.
  Det var dock mer intressant att vara villebrå hos SIFO… På 90talet fick jag frågor från dem varje termin och på så sätt får man i förväg veta vad statliga organ undrar om oss medborgare 🙂

 6. Det intressanta också är att jag tror flera människor skulle kalla sig motionslöpare om de sprang en gång i månaden. Jag har varit med flera ggr att de får höra att jag löptränar och de säger de också att de gör och sen visar det sig att de springer typ en gång varannan månad. Jag kan inte kalla dem för motionslöpare då även om de får gärna ha den stämpeln på sig själv om de vill.

  Jag simmar en gång i veckan, det gör inte mig till en simmare =)

 7. ”Som man ropar i skogen får man svar”, sa alltid min farmor. Om nu uppdragsgivaren ställer frågorna och tolkar svaren så blir väl min SIFO-undring ännu mer relevant?

 8. Jag jobbar på undersökningsföretag, dock ej Sifo, och reagerar kan bara kallt konstatera att det är en dålig undersökning. Det är nämligen så att respondenter notoriskt ljuger för sig själva och intervjuare när det handlar om hur ”duktig” man är. Det kan handla om överdriven träning eller underdrivet alkoholintag. Denna fråga kan endast besvaras genom direkt observation. Fast då erhåll inte några kvantitativa svar.

  • Intrevjuaren ringer upp.

   – hej, jag ringer från SIFO, skulle du vilja svara på några frågor om löpning?

   – löpning?! Aldrig i livet. Hejdå!

   …hur många sådana kommer *inte* med i studien, frågar jag mig… var själv grymt förvånad när jag läste resultatet.

 9. Paljetten: Va, säger de att du ska låtsas att du använt produkten ändå!? Snacka om att lura uppdragsgivarna (som jag gissar är låt oss säga en deodorantproducent. ”Jodå, alla har använt produkten och 60 % tycker att den luktar liljekonvalj”. Den enda som har använt den tyckte den luktade bajs…
  M är fortfarande ett villigt offer för SIFO – de skickar ut tjicka luntor som tar honom evigheter att svara på. men ha får ju en trisslott!

  Dunceor: En gång i veckan? Klart du är simmare! 😉

  Oliver: Som uppdragsgivare åt sifo (ex löplabbet) kan man lita på sifo. Som ”konsument” får man läsa resultaten som djävulen läser bibeln. Frågan är hur många som gör det?

  Masse: Vad säger man som utredningsinstitutet till kunden som beställer den här typen av undersökning?

  Fredrika: Hm? Säkert finns någon form av formel som statistiker använder för att räkna in den ”felmaginalen”? Nu blev jag plötsligt extremt nyfiken på att lära mig mer om statistiska undersökningar. Tur att jag inte kan springa just nu – jag kan göra lite research istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s