Upp till bevis

Hämtade en ny t-tröja idag.

ULK

Leverans sent om sider. Hade beställt den i god tid inför maran. Men tills dess hann den inte bli klar på tryckeriet. Lika bra kanske, eftersom jag likt förbaskat glömde att ändra min tillhörighet när jag fick startnumret. Så jag sprang som en anonym Enköpingsbo.

Plötsligt ökade pressen. För ska jag springa runt med den här loggan på ryggen hemma i byn måste jag träna seriöst. Inte kuta omkring planlöst och irra. Så nu sitter jag med ett blankt vitt papper framför näsan.

Långpass måste jag förstås ha. Många. Och backar. Och terräng. Helst besvärlig terräng. Nästa punkt på dagordningen är Vertex fjällmara den 8 augusti. Tips på träningsupplägg någon?

Vita papper gör mig handlingsförlamad.

………………………………………………………..

13 tankar om “Upp till bevis

 1. Du har ju själv sagt vad du behöver i inlägget.

  Långpasset är alltid prioriterat (jag förespråkar över 26-32K) och med fartökning på slutet nån gång.

  Långa lågt sluttande backar tycker jag är kanonträning, utan vetenskapligt belägg. Stärker psyket och får en att känna sig stark. Går att byta mot långa intervaller. Inte en massa mängdbyggande upp och nerjogg dock. Sånt bygger man på distanspassen.

  Nu har du två självklara grundpass varje vecka. Fast några backar har du ju inte där nere, så du får väl låtsas…

  Baka ihop dessa med ett-två distanspass. Gärna ett längre och ett med lite tryck i backarna kanske.

  Fyra pass räcker ju bra, men ett femte pass kan köras för att få ordentlig fart. Annars tror jag på att få in fart i distanspassen också. Med tanke på vad du siktar mot så skulle jag nöja mig med att hålla fartpasset relativt kort; spring 6-7K snabbt, eller några snabba intervaller.

  Då har du fem pass. Vill du gå ner på fyra tar du bort fart- alt. backpasset.

  Kör terräng, det e ju skonsamt. Fast fartpasset vill man ju känna sig snabb på så då ska det vara flackt och bra underlag. Åsså spänstövningar såklart.

 2. Jag minns hur jag i min ungdom tyckte om att planera träningen för nästa säsong. Vinterns grundträning var då väl så rolig som sommarens finslipning. Någon fin overall hade jag dock aldrig. Jag sydde aldrig fast de nio bokstäver, jag fick av IK Kometen och senare köpte jag aldrig studenternas då ganska speciella blåvita overall. Jag tror att jag hade någon idé om att vara cool bohem på idrottsplanen. Tävlingsdress var jag dock tvungen att ha.

 3. Riktigt snygg dräkt! Bara den kommer att göra att du höjer dig ett snäpp! Minst! 🙂
  ”Farsan” hade bra tips. En annan favorit jag har är fartlek. Det går att variera i det oändliga!
  Prova t.ex. att springa på uppför ALLA backar och lugnt dessemellan. Eller den här (varannan snabb, varannan långsam-tiderna är i sek) 90-90-30-60-90-30-120-120. Börja med 2-3 upprepningar. (Varje set är alltså 10½ min) Den uppfanns av en herr Carlzén i IFK Halmstad för gud vet hur många år sedan. Den kan bli hur jobbig som helst och den är KUL! Du kan även köra en enkel variant med stege. 1-2-3-4-5 min. och sen ner igen. Jogga 30-60 sek mellan varje.
  Dock max 1g/v.

 4. Farsan har koll och har ju ett fint program att komma med. 4 pass i veckan bör räcka, tycker jag. Ett långpass, ett/två kvalitetspass och två/ett distanspass. Tempot du skall använda på de olika passen kan ju fås bland annat av McMillan, eller någon annan ”guru” där ute. Härligt!

  Kul med en klubbtröja! Måste kännas speciellt. (Själv känner jag mig lite speciell när jag ”leker” Linnean i den supertunna supersnygga vindjackan) 🙂

  Hur känns det i vaden/hälsenan så här efter maran förresten? Har de lugnat sig helt? Själv har jag lite bekymmer för tillfället och det känns så j-vla surt. Jag vill kunna springa utan att det skall göra ont varken under tiden eller efteråt. Snälla!

 5. Ingmarie har ju också koll förstås! (Strukturerad) fartlek är en rätt rolig form av kvalitet! Minns med glädje mina fartlekspass i den lilla björkskogen i vår lilla stad i vintras och förra vintern. Good old memories!

 6. Tävlingskläder är kul och de gör att man höjer sig ett snäpp elle två (och så är det ”lättare” att trängas i starten, för man tävlar ju…) Enjoy!

 7. Farsan: Tack för tipsen! Jag nöjer mig nog med fyra pass per vecka, mer än så håller inte kroppen för till vardags. Men jag funderar på att slänga in ett ”träningsläger” – en period med dubbla pass vissa dagar.
  Fart känns inte särskilt prioriterat. Inbillar mig att fjällmaran mest kräver uthållighet – lär säkert ta sju timmar för mig. Och jäkligt starka ben. Jag bara måste hitta backar!!

  Jumper: Det är faktiskt rätt kul med träningsplanering. Men nu när jag har sån erfarenhet (haha!) blir schemat lösare i kanten. Inte fasta pass på fasta dagar.
  Klart du var cool bohem redan då, annat hade förvånat mig storligen. Ta det som en komplimang!

  Ingmarie: Åh, en ny variant av fartlek. Den måste jag helt klart testa – om jag kan hålla koll på siffrorna. 🙂 Jag gillar fartlek, men hade helt glömt bort den träningsformen. Vilken tur att du påminde mig!

  Benet: Jag kollade in McMillan. Det var sjutton vad han vill att jag ska ta det lugnt på långpassen… tur att jag planerar att köra dem i terräng. För då går det långsamt…
  Lider med dig!
  Själv har jag inte känt av underbenet speciellt mycket. Det stramar lite då och då, men gör inte ont. Men jag har varit olydig och fuskat med tåhävningarna. Skäms på mig!

  Lena: Jag svassar nu runt i min nya, fina tröja. Tar en extra sväng förbi spegeln. 🙂

 8. Om du vill ha miljöombyte och massor av backar så rekommenderar jag en helg i Falun! Finns ALLT du behöver och flera olika boendealternativ. (Och nej jag är inte varken sponsrad av stan eller får bonus per ditraggad turist. 😉 ) I 08-staden finns förstås med bra alternativ om du bara vill vara borta under dagen. Ursvik och Hellas t.ex.
  Ang. att komma i håg tiderna för fartleken så kan du säkerligen lägga in dem i din klocka så den piper vid varje början/slut. Tiden rullar snabbt i väg för man har fullt upp med att komma i håg vad som ska hända härnäst samtidigt som man ska kuta. 🙂

 9. Ingmarie: Jag ska tipsa turistchefen! Klart du ska ha bonus! 😀
  Ursvik hade jag tänkt testa. Och så ska jag säkert ”hem” till Höga kusten i sommar. Där finns det backar!
  Men det kan kanske bli en resa till Falun också, för lite sightseeing i Dalarna finns såklart med på listan över möjliga semestertrippar.
  Uj, men då måste jag ju begripa mig på hur klockan fungerar… 😉 Jag är fortfarande inte kompis med min Garmin 405. Hittills har jag gett upp vraje gång jag försökt begripa mig på alla finesser, men jag lovar att försöka. Det skulle göra det betydligt enklare att koncenterar sig på vad man ska göra – springa.

 10. Helvete, vad snygg!
  Har du köpt några fler saker som du kan visa upp?
  Har inte varit på Stadium än och kollat utbudet…

 11. Ha ha ha… jag har just varit ut och letat min telefon:) Jag kan inte ringa dig då den är borta och jag har ingen annan…
  Denna historia blir intressant att höra om hur den började och slutar. Hoppas den slutar gott 🙂

 12. Henrik: Ja, visst kommer jag att se cool ut! Du bara måste ha en! Utbudet i övrigt består av ett linne (snyggt), vindställ (ok)och blå tajts (sladdriga i dålig kvalitet). Så jag nöjde mig med tröjan.

  Paljetten: Visst blir man glad över ärliga människor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s