T(r)ipp tapp

Löpmässigt tog jag mig visserligen en tripp igår (6K i sakta mak på lår som försynt meddelade att de sprungit en fjällmara). Men hjärnan fick en högre.

Tripp

Anser mig fortfarande drogfri. Jag sniffade alltså inte (aktivt) schellack. Men väl passivt. Ångorna tog mig rakt nerför Memory lane. Till grafiklokalen i folhögskolans källare där baksidan av varje kopparplåt fick ett skyddande lager lack innan det var dags för första syrabadet. Shellack, terpentin och lacknafta gör mig allvarligt nostalgisk…

Så nu målar jag pärlspontspanel. Minner mig tillbaka. Blir lite småyr i huvudet. Och lätt illamående.

………………………………………………………..

6 tankar om “T(r)ipp tapp

  1. Visst är det riktigt häftigt hur en LUKT kan återkalla händelser 20-30 och säkert 50 år (har inte kommit dit ännu så jag vet inte..) tillbaks i tiden! Likadant på ”andra hållet”. Kan se på ett gammalt foto eller en film och känna vad det luktade just där, just då trots att lukten inte ”finns”.

  2. Paljetten: Impregneringsmedlet jag använder för att vattentäta Pumlans jacka luktar fixeringsmedel… Närmare än så kommer jag uppenbarligen inte tecknarkonsten. Lite abstinens.
    Hm? Mina starkaste luktminnen kommer från Ålsta. Därefter finns inga. Vad kan det bero på? Trikloretylenen? 🙂

    Ingmarie:Hade inte tänkt på det där att det faktiskt funkar åt andra hållet också. Men i de fallen är mina luktminnen mer diffusa, jag har svårt att sätta fingret på dem. Blir mest en känsla. Många filmer från sena 80-talet luktar popcorn. Också minns jag Gasljus. Den luktar dammig sammet och Folkets hus.

  3. Då snitsaren bara gjort tre eller fyra etsningar i sitt liv, vet han inte hur shellack luktar. Möjligen använde han dessutom asfalt på baksidan av plåten.Svart var det i alla fall minns han. Terpentinlukten är mer bekant. På flaskan står numera ”Sörj för god luftväxling”. I hans ungdom stod inga varningsord, varför han nog har en rätt förstörd hjärna.

  4. Jumper: Vi får hoppas att det var asfalt. Och inte flytgrund gjord av hådgrund och tri… Det var det som tog knäcken på mina små grå. Konst är en hur som haver en vansklig sysselsättning. Och att måla pärlspont, när man som jag vägrar vattenbaserad färg. Den flyter inte ut lika snyggt och det blir fula märken om man bråkar på den med dammsugarmunstycket. I måleri är jag allt annat än miljövän.

    Paljetten: Undrar om de numer är mer miljömässigt och hälsmässigt medvetna? Men hur blir det då med rödvinet och cigaretterna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s