Kusin vitamin

Bara. Måste. Ha.

Nyponsoppa

Och banne mig. Längst in i skafferiet hittade jag ett kantstött paket. (Undvek nogsamt att titta på bäst-före-datumet.) 

Nypon lär vara rika på c-vitamin. Kanske var det därför min förkylningsanande kropp Bara Måste Ha. Den föreföll åtminstone nöjd efteråt. Vilken helt klart måste tillskrivas placeboeffekten – att gammalt, hoptorkat nyponpulver innehåller en enda vitamin betvivlar jag.

Nu Bara Måste  jag  Ha laktritsbåtar. Innehåller de möjligen löpning i någon form? För sån lider jag brist på  just nu. Först frivillig (nåja) vila på grund av av ilsken hälsena. Och nu bihålor fulla av fluff. Febertrötta ögon. Och så har någon petat upp klipulver i näsan. Kanske från ett eller annat nypon.

…………………………………………………………………..

12 tankar om “Kusin vitamin

 1. Ja, nu drar väl förkylningssäsongen igång på allvar. Blä-trist om du frågar mig. Kämpa på med vitaminer och positivt tänkande så ska du se att de där virusarna snart viker hädan.

 2. Benet: Tack vare den varma hösten har dagisbarnen varit ute mer än normalt. Men nu har de flyttat in. Och dessutom har de trängt ihop sig på färre avdelningar pga vattenläcka. Pumlan är numer en veritabel liten (men fortfarande underbar) smittohärd.
  Tur i oturen – är det ngn gång man ska vara förkyld så är det nu. När man ändå befinnner sig i vila/uppstart. Jag tar gärna alla virus och baciller nu, och hoppas på immunitet framåt våren.

 3. Tänkte just säga det: Om du ska vara sjuk så är det bäst att passa på nu på senhösten. Hörde förresten i programmet ”Kropp och själ” (för övrigt samma program som också handlade om Dr Romanov) att inga vetenskapliga studier stöder C-vitamin som bot mot förkylning, men däremot är D-vitamin bra, eftersom det är viktigt för slemhinnornas (de första barikadernas) funktion. Sockerpiller ska man dock inte förakta. Och nyponsoppa är gott. Efteratt jag köpte det på Konsum i Järna i somras, är det numera ett måste efter varje långlopp.

 4. Jag var dundersugen på apelsinjuice hela förra veckan och under helgen vilade jag fram en förkylning. Vad lär jag mig av det? Vila är skadligt för hälsan?
  Dessutom vill jag påpeka att lakritsbåtar ALLTID ska ätas med en hallonbåt så att smakerna blandas. Det är livsviktigt att få ett jämt antal så att ingen behöver ätas ensam utan den andra smaken…. seriöst alltså, på riktigt allvar.

 5. Jumper: D-vitamin? det är väl en sån där fettlöslig vitamin som man inte får överdosera? Det ska mycket nyponsoppa till innan man blir c-vitaminförgiftad. Och placeboeffekten ska aldrig underskattas. Men det är klart att jag ska lyssna på programmet!

  Paljetten: Vila är helt klart livsfarligt! Jag har också vilat och se vad som händer…
  Hallonbåt utan lakritsbåt går inte an, men lakritsbåtar bär sig själva. Tycker jag. På min lokala butik säljs bara lågprispåsar med båtar. 70 procent är hallonbåtar. Hur löser man sånt?

 6. Nej, det handlade nog om att en del får brist på D-vitamin under den mörka årstiden och en ökning upp till dagsbehovet skulle i sådana fall ha gynnsam effekt på kroppens första antivirusförsvar, eller nåt. Lakrits är gott men hallonbåtar smakar rätt menlöst.

 7. Jumper: Ah! Med tanke på hur sjuklig jag varit de senaste vintrarna kanske man ska låta sig testas för d-vitaminbrist. För säkerhets skull.

  Jens: Tack! Båtarna var mumsiga.

 8. Må de verksamma substanserna och/eller placeboeffekterna fördriva fluffet från dina bihålor!

  För övrigt är fluff ett intressant ord. Enligt Wikipedia ”en större luddig textmängd” (det är väl inte sådant som ockuperat dina bihålor?) ”Fluff” kallas också det material som blir över när man demolerar gamla bilar i en ”shredder” (du har väl inte inhalerat Ahlgrens bilar godissugen som du verkar?).

  Från detta värdelösa vetande till något med substans: Jag blir alltid orolig när kvinnfolk utan synbarlig anledning blir begivna på säregna smaker.

 9. Oliver: 😀
  Det skulle mycket väl kunna vara en textmängd som parkerat i bihålorna. Eller en talad svada, det kanske också kan definieras som fluff. Jag har en viss tendens att snacka skiten ur folk…
  Intressant förklaring av Wikipedia förexten. Är en mosad gammal bil därmed fluffig? Fluff för mig är mjukare och mer diffusa saker. Som bomull.
  Mycket snygg förtäckt liten fråga. Jag är 100 procent säker på att den här ”cravingen” är helt oberoende av kön. Inga bullar i sikte.

 10. När man misstänker att det blir udda färger så måste man skrota några i munnen, så att man mot slutet kan äta dem med perfektionism!
  En annan detalj som är viktig är att man tuggar av halva båtparet i taget så att man kan se hur sockret kristaliseras till ett vitt sår genom båtarna. Om de är riktigt färska så kanske detta inte funkar, men om de har legat ett tag så får de ett perfekt tuggmotstånd. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s