Skor på lite glid

Jag har köpt nya skor.

Inte så snygga, nej. I tvekampen löparskor v.s. pjäxor står sig skidvarianten slätt. Det blev lite annat oxå. Plånboken är numer satt på svältdiet.

Jag vet att det står Vasaloppet på stavarna. Jag väljer att INTE se det som ett omen. Längdåkningen är den del av min plan för alternativ träning, jag tänker alltså inte dra till Mora i mars. Skulle jag planera för något sådant skulle snön omedelbart smälta bort, och jag skulle drabbas av panik på grund av utebliven skidträning.

Och skidträning behövs. Verkligen. Att det var tio år sedan – minst – jag stod på ett par längdskidor blev smärtsamt och vingligt märkbart under dagens premiärpass. Ett pass som blev två: en halvkilometersvariant och ett millångt.

Första försöket gav mig en frustrerande flashback till skolårens friluftsdagar, när en sadist till gympalärare tvingade ut oss två mil på skidor. Bakhala skidor. Rent jävulskt bakhala skidor. Så när jag idag placerade mina jungfruliga skidor på snön och gled bakåt, bakåt, bakåt var valet lätt. Jag åkte hem (1,5 mil enkel resa) och vallade om. Underkänt för sambons kallvalla. Det fick bli lila nybörjartejp istället.

Väl tillbaka i Gånsta blev det två varv på femkilometersslingan. Sista varvet i elljus. Typiskt varmgult elljusspårsljus. Rätt hemtrevligt. Skidåkningen var också rätt trevlig. Skitkul faktiskt! Trots att tekniken lämnat ryggmärgen (om den någonsin suttit där.) Noll rytm. Noll glid i steget. Noll stuns frånskjutet. Noll kraft i stakningen. Men en sjuhelsikes massa puls!

Effektiv konditionsträning? Definitivt. Starkare rygg och snyggare armar? Jajamen. Kul som omväxling? Helt klart! Nu ska jag bara fila lite på tekniken. Och hoppas på att snön ligger kvar.

 (Va, var det jag som skrev det där? Jag, snöhataren? Smart drag va – köp ett par skidor och skapa dig en egen win-win-situation. Snö = skidåkning, snösmältning = bättre löpning, ingen skottning.)

…………………………………………………………………………

11 tankar om “Skor på lite glid

 1. Ja jädrar!

  Min tradition att åka skidor någon gång varje år bröts förra året och i år har jag ännu inte tagit fram laggen. Joggesrskan prövade däremot sina i förra veckan med en älg som närgånget vittne. Vi har bara gamla breda träskidor och jag känner mig som en marodör, när jag åker och breddar spåret. Det kanske är lika illa som att gå i spåret? Någon som vet?

 2. Beundransvärt initiativ och säkert bra för både senor och leder.

  Med de snömängder som nejden drabbats av på sistone är man säkert galen som framhärdar i att halka fram i vintermörkret utan skidor. Det har i mitt fall både med taskiga flashbackar och vallningsfobi att göra. Dessutom tror jag att jag i likhet med jumper har lite för breda skidor. Vem vill drivas bort ur andörja som en simpel spårhuligan?

  Fast jag stänger inte dörren helt. Nu när Naturvårdsverket tagit Kommunen i örat för planerna att avgiftsbelägga skidspåren kanske man skulle göra en provsväng. Går det åt pipsvängen är det åtminstone gratis!

 3. Du kanske är botad från snöhatet? Åtminstone så länge det ÄR snö och inte SLASK. Skidåkning är kalas för löpare! Kör så mycket du bara kan, orkar och hinner. Ljumskvärken (för jag antar att den drabbat även dig) går över. Skit i tekniken bara du kommer framåt och blir trött. 😉

 4. Jumper: Som återuppstånden skidlöpare har jag absolut noll koll på vad man får och inte får göra i spåren. Förutom att man inte får gå i dem, och rasta hunden. Det står det på skyltarna. Men det står inget om tillåtna skidbredder, men det kanske finns med i det oskrivna regelverket. Ska kolla med mer inbitna skidåkare på lunchen.

  Oliver: Jasså, de fick på tafsen, kommunen. Rätt åt dem! Med tanke på pulseffekten förordar jag helt klart att du gör ett besök i spåret. När löparföret är som värst kan det ju faktiskt vara bra med alternativ, även om det aldrig blir riktigt detsamma. Mot vallningsfobin föreslår jag tejp, enkelt som attan, och en tejp för samtliga fören från +5 till -20. Vasaloppsåkarna fnyser säkert, men edt funkade för mig.

  Ingmarie: Jo, nog blev jag trött alltid. Och fick ont i ljumskarna… 🙂
  Bristen på teknik gör det säkert ännu jobbigare, så på det viset ligger det en viss vinst i att leka Bambi. Men lite mer kontroll på laggen skulle jag gärna vilja ha. Ska öva lite utan stavar nästa gång, tror det skulle vara bra för att få till balansen.

  Paljetten: Gammal? Vem är gammal?! Men små horn har jag… 🙂

 5. Det är säkert suveränt bra att alternativträna i skidspåret. Jag har i färskt minne hur pulsen rusade när jag kånkade genom skogen med årets julgran. Till fots visserligen, men det visar på behovet att träna lite mer allsidigt.

 6. Perfect situation so to speak! Har du pronationsstöd i pjäxan? Visst är det toppen med träning för överkroppen också! Ser så grymt härligt ut med skidåkarna – men jag (och Staffan) springer bredvid och erbjuder hjälp i uppförsbackarna… 🙂

 7. Oliver: Grankånkning, vedhuggning och snöskottning är strålande alternativträning. Men det kan förstås vara lite klurigt att få kontinuitet i den formen av träning.

  Mia: Den hjälpen skulle jag behöva! Jag tänkte faktiskt på din tjejvasa, och hur du sprang uppför backarna med hög höft och blicken högt, när jag försökte besegra motluten på skidor. Men jag hamnade ändå i saxläge…
  Borde man ha pronationsstöd pjäxor? Jag försökte klämma in mina iläggsulor i pjäxorna, men det bidde för trångt.

 8. Gott nytt år på dig Bureborn!Hällsa din man och dotter från mig! Och ni alla andra som brukar skriva här med era kloka tankar och råd. Gott nytt år på er oxå.
  Jag kan meddela att jag nu har befriats från gipshelvetet som satte lite moll på ett i övrigt fantastiskt idrottsår, självklart med Vertex som höjdpunkt.
  Nu ska jag gå ut och valla ett gäng skidor inför resa till fjällen. Det ska bli spännande att testa armen!!(eller inte)
  Nu ser vi fram mot ett år med mycket backlöpning (ryggsäck på?)och även många pass i nedförslut.

  Hej på Er alla

 9. Ingmarie: Tack detsamma!

  Vertexkompanjon: Gott nytt löparår! Jag räknar kallt med att din arm sköter sig exemplariskt, och att du håller dig på fötterna hädanefter. Inga vurpor! Framåt våren tinar Sunnersta fram, då jäklar ska det bli pina av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s