Tekniktyfus

Det finns en del att lära sig när det gäller skidåkning. Rent tekniskt. Och då menar jag bara  åktekniskt. (Där jag har en del att plugga in.) Man måste valla också. Det är inte riktigt min grej, men som tur är har jag en underbar sambo. Han gillar vaxer, värmepistoler och klister. Och står ut med att jag står bredvid och strör förnumsiga råd omkring mig läsande en broschyr från Swix.

Idag åkte jag således på skidor glidvallade efter konstens alla regler. Plus lite extraglid på flaska. Visserligen gick det inte snabbare per kilometer, och pulsen tickade på på samma nivå som sist. Men nog fasen kändes det som om jag hade flyt under laggen.

Blev inte omkörd av en enda åkare, men körde om åtta. Av vilka tre inte räknas. Små knoddar i överdimensionerade täckoveraller kan man inte tävla mot. Och inte bli arg på när de tvingar ut en i lössnön, där man står på näsan i ett vitt moln av svordomar. Men trots kraftorden måste man le när de små michelingubbarna vaggar fram med armarna stående rätt ut från kroppen. Benen brett isär i det sönderkörda och sladdriga spåret. Sötnosar.

……………………………………………………………..

10 tankar om “Tekniktyfus

 1. Man får visst tävla mot småbarn… 😀 bara man inte berättar det för dem. Däremot räknas DOM inte om de kör förbi dig…

  Hoppas du får ordning på hälsenorna 😦 trist trist

 2. På din beskrivning förstår jag att enda möjligheten för mig att få flyt på laggen är att byta ut hustrun mot en vallakunnig sambo. Och där går faktiskt gränsen. Extraglid på flaska låter lockande, men där finns väl också gränser?

 3. Mia: Det ska vara du att tävla mot treåringar. 😀 Jag är en sann mes och lägger mig alltid platt… även när jag inte landar mjukt i en driva…

  Oliver: Försök inte smita undan med såna argument. 🙂 Det går alldeles säkert att få skidorna vallade på nån sportbutik i närheten. Eller så kör man på vallningsfria skidor. Då finns inga undanflykter. Eller så erkänner man helt enkelt att man hellre springer. Skulle jag helt klart göra om jag kunde!

 4. Jag vill minnas att man gned på parafin eller i nödfall stearin under träskidorna när jag var barn. Är det något som din privata vallningsexpert eller någon annan känner till? Numera lyser mina nernödda skidor trävita under sedan ett halvt sekel. Om det är mer än fem minusgrader, så glider det ändå hyfsat med mina oskyldiga mått mätt. När det är varmare är det vår och dags att ställa tillbaka skidorna i förrådet.

  Barn i alla åldrar i skidspåret gör mig glad.

 5. Jumper: Min vallningsexpert ser helt oförstånde ut när jag nämner stearin, och själv trodde jag det var tjära som gällde till träskidor. Det luktade i alla fall så när min far preparerade skidor inför 70-talets fjällturer. Under vilka jag låg i en pulka…

  Tobias: Glidvalla utför då? Vem fixar det? Bara att lägga till tejp i fästzonen, och då är längdåkare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s