Tungt vägande skäl

Drog ju ner på mina excentriska tåhävningar på inrådan av naprapaten, och på grund av egna misstankar om att det kanske förvärrade hälsenans status. Men nu har jag låtit mig överbevisas om motsatsen. ”No pain no gain” – avhandligen från Umeå universitet har luslästs. Igen. Och kompletterats med en rejäl trave vetenskapliga artiklar.

Expertisen är inte överens om allt. Men om att tendinopati ska tränas bort är de eniga. En sena i vila gör kanske mindre ont på morgonen, men försvagas. Så fort den utsätts för belastning är problemen oftast tillbaka. Och gissa vad träningen ska bestå av: excentriska tåhävningar. Min favorit…

Tåhävningar med stadigt ökande belastning dessutom. Med den biten har jag fuskat. När ryggsäcken vägde 25 kilo fyllde jag inte på den, trots att tåhävningarna inte kändes av längre. Och hävningarna ska inte vara trevliga, de ska göra ont. Lagom smärta förstås, men obesvärad ska man inte vara.

Så i kväll gav jag mig ut i verkstan´ på jakt efter rehabverktyg.

Nej. För lätt. Men ett intressant inslag. Mellan två rattar och en borrsväng.

Lockande tung. Men fastskruvad.

Dagens vinnare. Nio kilo styrkjärn.

Framtiden stavas putsbruk.

………………………………………………………………………

8 tankar om “Tungt vägande skäl

 1. Intressant avhandling även för oss stackare med patellara symptom. Får nog skaffa mig ett tjugofemgradigt lutande plan och köra igång med smärtsamma och excentriska knäböjningar. Men jag blandar inte in några gamla strykjärn! Så excentrisk är jag inte! Och snacka om smäll på fingrarna för mina viloråd. Så jäkla ovetenskapligt!

 2. Kan inte låta bli att skratta åt eländet…Vad jag funderar på är om de sak köras på trappa eller på ”platten”. Har hört att beroende på var det onda sitter ska man köra det ena eller andra men guldfiskminnet har svikit mig så jag vet inte hur det var…Kämpa på!

 3. Det viktiga som jag fick lära mig när jag hade problem med hälsenorna var att man ska göra tåhävningarna både med rakt ben och böjt ben. Jag hade tidigare bara gjort med rakt ben.

 4. Inlägget påminner mig om min ungdom, när jag började styrketräna mina hopparben. Letade tungt skrot att fylla två kappsäckar med. Hade tydligen ingen ryggsäck. Till slut blev jag ändå tvungen att cykla till Mörby Centrum och köpa en skivstång (inget alternativ vid tåhävningar dock, eftersom åtminstone jag måste hålla i trappräcket för att inte tappa balansen)

  Lycka till med hävandet! (Vilka vadmuskler du ska få!)

 5. Oliver: Ovetenskapligt? Kanske. Men man ska inte rynka på näsan åt emipri heller! Jag ger forskarna en chans till, men om läget inte förbättras står ditt recept på programmet. Men just nu rehabbar jag vidare, till stor del på grund av att det känns fasen så mycket bättre att göra nåt än att vila.

  Ingmarie: Fnissade faktiskt för mig själv därute bland borrmaskiner och motorsågar. De kan man ju ta till om det blir riktigt eländigt… 🙂 Tendinopati i mittdelen av senan tränas i trappa, vid smärtor vid hälsenans fäste i hälen (distal tendinopati) ska man hålla sig på platta marken. Japp. Jag har läst på lite… Min variant sitter i mitten.

  Tobias: Fick lära mig detsamma efter förra hälsenetjafset (två år sedan). Den här gången har jag alltså kört med både rakt och böjt ben. Det är betydligt otrevligare med böjt än rakt…

  Jumper: Önskar att det funkade med skivstång. Ryggsäcken börjar skava rätt otäckt på axlarna. Men precis som du konstaterar: det blir väl svårt med balansen.
  Vadmusklerna har tyvärr krympt till oigenkännerlighet, trots hävandet. Tror det beror på excentrismen. Det är uppenbarligen motsatsen som ger muskler. Och såna får jag inte roa mig med. Suck.

 6. Du kommer att kunna skriva en EGEN avhandling om detta! Och utforma ett eget rehab-program. Ta snuskigt bra betalt så kanske eländet för med sig något ”gott”….
  Kom ihåg att du är välkommen att testa Pp. Kan ev. hjälpa…

 7. Fy katten så bra att Ingmarie lotsade mig till den här sidan! Jag har hört att excentriska tåhävningar ska vara bra för hälsenan och efter att ha läst det här vill jag inte göra annat! Tack för inspiration/motivaion, nu har jag inte tid att sitta vid datorn längre, måste ut i trapphuset och häva mig…

 8. Ingmarie: Funderar allvarligt på att skola om mig till idrottsmedicinare. 🙂

  Ann: Kul att du hittade ngt matnyttigt hos mig! Men supertrist att du dras med trilskande hälsenor. Lycka till med tåhävningrna! Man vänjer sig vid tristessen i trappan efter ett tag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s