Opinionseufori

Akillespiggsvin är läskiga saker. Nålar i hälsenan alltså. Riktigt läskigt.  Men vad gör man inte för att kunna springa igen.

I morse var det dags för ett andra utlåtande om min hälsena. Uppdraget gick till en idrottsinriktad sjukgymnast i Uppsala. Det tog honom en knapp minut att ställa diagnos. Fibrotisering. När senan läkt efter överanstängningen har vävnaden växt  till på ett onormalt sätt. Ett ärr typ. När senan används irriteras senskidan av ärret, det skapas vätska och senan känns öm och stel.

Snabba och tvärsäkra diagnoser gör mig alltid misstänksam, men den här vill jag verkligen tro på. För har han rätt om detta, har han kanske rätt om prognosen oxå. Om sju till tio dagar ska jag vara betydligt bättre. Och snart kommer hälsenorna inte att göra ont alls. Han var lika tvärsäker på det.

För att få ordning på eländet måste ärrvävnaden lösas upp. Akupunkturnålarna sätter fart på processen. I övrigt är det upp till mig, som varje dag ska massera de onda ställen på senorna. Minst fem minuter per sena och dag. Med lite tigerbalsam för att ge ännu bättre genomblödning. Nästa vecka ska nålarna in igen.

Excentriska tåhävningar gör ingen nytta i det här läget. Känner mig extremt nöjd över att inte behöva krypa in under den pinpackade ryggsäcken. Slippa stå i trappan och räkna till 360 vareviga dag.

Men ännu nöjdare är jag över träningsplanen. ”Fibrosen påverkas inte av träning, så det finns ingenting som hindrar att du springer.” Det är sant. Han sa faktiskt just det – att jag får springa! En restriktion bara: innan varje träningspass ska hälsenorna masseras och mjukas upp ordentligt. Det lär jag få fortsätta med resten av mitt aktiva löparliv. Resten av livet alltså. Nemas problemas.

Jag känner mig faktiskt lite yr. Smått omtumlad. Vågar inte riktigt tro, för visst låter det lite för bra för att vara sant?

………………………………………………………………………………….

10 tankar om “Opinionseufori

 1. HÄRLIGT! Finns ju inget bättre än trevliga ”second opinions” när man trampar runt i skade/rehabträsket och den efterlängtade förbättringen låter vänta på sig …
  Ja, detta är sannerligen fantastiska nyheter!
  Så, massera mera, låt nålarna göra sitt och spring, njut och le!

 2. Efter som du har en slags skepsism där i bakhuvudet så kanske det kan vara bra att ta det lite försiktigt i början? För att se att och om han har rätt… Vore ju skrutt om det visar sig vara något annat *orolig*, men glad för din skull att du har en ljusare framtid och massor av fräsigt hopp 🙂

 3. Härligt! Känns ju som en dröm när man får sådana besked! Att massera hälsenorna är ju rätt mycket skönare än att stå och göra excentriska tåhävningar också.

 4. Ingmarie: 10 dagar är verkligen en lite fjärt! Just idag tror jag stenhårt, kanske är det placebo, men det gör banne mig betydligt mindre ont i senan.

  Jumper: Sprang lite idag! Men jag är ju en klok flicka, tänker trappa upp varligt. Löparkroppen är ju inte direkt i högform om man säger så.

  Joel: Snöstormen la lite hinder i vägen… men idag kutade jag en runa i vintersolen. Och sjöng. Högt.

  Benet: Grämer mig förstås en aning över att jag inte sökt alterantivhjälp tidigare. Men försöker låta bli, och glädja mig åt dagsläget. Har ont i tummarna av massagen…

  Paljetten: Jag lovar att ta det varligt. Bygga försiktigt. För jag vet ju hur illa det kan gå om jag kör för hårt. Fortsätter alternativträna på F&S, så vi kan träna ihop fler gånger.

  Jens: Tisdagsträning med ULK… ja det är ju verkligen en lugn och fin början… 🙂 Men så småningom så.

  Dunceor: Diagnosen verkar faktiskt vettig, men jag är lite fundersam på att det ska gå att massera bort ärrvävnad. fast just nu väljer jag att tro på att han har rätt.

  Lisette: Tog mig en runda idag. Helt underbart!

  Tobias: Sant. Tåhävningarna måste dessutom göras i trappan, där man stirrar in i tapeten. Massera kan jag göra i soffan, och titta på OS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s