Diagnos?

Först trodde jag att jag hostat sönder nåt i magen. För varför skulle det annars bränna som eld i rectus abdominis? Och en eller annan annan magmuskel.

Sen insåg jag att jag ju faktiskt börjat träna så smått efter senaste slängen bihåletjafs. Lite cirkelfys i tisdags. Med bonusövningen intervall-sit-ups. Intervallmetod: Tabata. 20 sekunder stenhårda intervaller så mjölksyran sprutar, 10 sekunders vila. 8 repetitioner.

Att vi sysslade med just tabata, namngiven efter en japansk forskare,  hade jag iofs inte en blek aning om. Inte förrän jag råkade ramla över en bok från iForm som låg och drällde hemmavid. Aningen skeptisk läste jag om en 4-minuters intervallträning, som enligt vetenskapliga studier skulle vara effektivare än entimmeslånga löpturer för såväl förbränning, VO2 max och bygge av muskelmassa. Tabata-protokollet går att applicera på både konditions- och styrkeövningar.

Visst låter det som kvällspresslöpsedel inför badsäsongen:  ”Bli smal, snygg och snabb på bara 4 minuter”.

Men jodå, det finns faktiskt en vetenskaplig artikel publicerad i Medicine & Science in Sport & Exercise skriven av Dr. Izumi Tabata och hans kolleger. 1997 fick de den publicerad.

Sen bidade den tydligen sin tid.  iForm var visserligen superträningen på spåret redan 2008, men först i år har tabata uppenbarligen blivit hett, hett, hett. På SATS till exempel. Och tydligen på F&S i Uppsala, fast där gissar jag att få fattat hur trendriktiga vi är.  Antagligen är vi precis lika ute som vanligt. För har nåt hittat till F&S är det förmodligen ute där folk vet vad som verkligen är inne.

Hur som. Det bränner bra i magen. Och det har bränt fint i lårmusklerna efter de tidigare passen, när vi kört benböj á la Tabata. Alldeles för fint. Så fint att man sen måste ta en extra vilodag för att få benen löpfunktionsdugliga igen. Uppenbarligen funkar det – kroppen skriker.

Ett problem bara. Fyra minuter. Fyra minuter! Jag struntar i om det ger mer än en timmes löpning i tallbarsterräng, eller en timmes rullskidor tillsammans med dansande dimälvor. Längre tid = längre njutning. En hur enkel ekvation som helst.

(Fast jag tänker gå på cirkelfys oxå. Inklusive tabataintervaller. Moi. En trendtiger.)

………………………………………………………………….

9 tankar om “Diagnos?

 1. Eränner att jag fegade ur i tisdags! Skäms lite, men sviterna från den trendiga Tabata-tortyren och de många benövningarna från veckan innan satt kvar i kroppen alltför många dagar för att löpträningen skulle må bra av det. Detta alltså trots försöken att maska på övningarna! Men kul att plågandet fått ett namn. Bra research av dig.

  Har lite problem med hur sjutton det skall gå att få in cirkelfysen med den givna efterföljande träningsvärken, samtidigt som löptävlingarna ligger tätt så här på sluttampen av säsongen. Har börjat smygträna lite på de övningar jag misstänker satte de största spåren i musklerna för att klara passet på ett bättre sätt nästa gång (förhoppningsvis tisdag). Men du har ju kört några ggr nu, så sviterna börjar väl avta snart för din del.

  Ang tabata – det låter ju perfekt att 4 min kan ersätta entimmes löprundor, vilken mirakelövning!. Som gjort för stressade föräldrar som försöker få ihop tillvaron. Räknar då snabbt ut att om jag kör tabata en timme i veckan så motsvarar det 15 timmars löpning, vilket motsvarar upp mot 20 mil i mitt normala distanstempo. Wow! Kan man sedan öka till två timmar i veckan så är man nog snart med i världseliten :-).

 2. Hm? Jag skulle alltså ersätta min favorit 5 x 800m med 200m joggvila…. med till exempel 8 maxade hundrameterslopp (åtminstone de första skulle väl ta kring 20 sek) med 10 sekunders vila mellan. Två varv runt IP och sen jogga hem, hur kul är det? Nog skulle jag bli mjölksyretålig och en jävel på 800 meter, men i övrigt förhåller jag mig skeptiskt avvaktande. Högst en dag i veckan skulle jag ge det. Man vill ju ha lite ”mitokondrier” också? Och tallbarrsdoft och dansande dimälvor…

 3. P: Vår sadistiska ledare konstaterade idag (japp jag gick på ett pass till den här veckan. Behövde avgreagera mig) att du ”fegat ur” eftersom du skulle springa en viktig tävling på lördag. Så nu får du banne mig se till att vinna KB!
  Men helt sant är förstås att cirkelfys och pigga löparben inte går att kombinera nåt vidare. Suveränt som styrketräning i uppbyggnadsfasen, men i tävlingsläge. Nja.
  Så tävla på du! och ge mig försprång! 🙂
  Inte för att lär hjälpa. J byter ju ut nästan alla övningar från gång till gång, bara för att säkerställa att vi ska gny lite dagen efter.

  Jumper: Att samla magiska mitokondrier är en betydligt angenämare träningsform än Tabator. Rymmer dessutom många fler överjordiska varelser.
  Korta maxintensiva intervaller är nog, precis som du misstänker, skitbra om man är en kortdistansare. Eller satsar på att gå ner i vikt. Men om man vill kuta en mara, eller ens en halv, och må bra under tiden krävs nog andra bullar. Långsamt gräddade.

 4. Ja, jisses vad många olika teorier och metoder det finns att utforska. Håller dock med dig och övriga att längre tid = större njutning. Hellre Maffe än Tabata således. Även om jag är nykär. I Japan/Tokyo.

 5. Ingmarie: Man blir glad av skratt. Även i smileyform! Tabata på platta – då kanske det räcker med 2 minuter.

  Benet: Japan verkar verkligen superläckert!
  Jag har ju hållit mig till Sz-metoden hittills. Och den har ju funkat. Men nu är jag ärligt talat lite less på den. Nåt annat måste det bli i år. Men knappast tabata.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s