Svampig skogsmulle

Två solvärmda vändor i skogen. Första vändans skörd, den andra vändans belöning.

Ävenflykt med prickig-korv-mackor under en väldig gran. Och två kassar kantareller.

Bytte gummistövlar och raggsockor mot buggarna. Stavintervaller genom blötmossan. Ansträngda  andetag fyllda av höst.

Möra lårmuskler. Och mör oxfilé. Perfekt gjutjärnsbränd yta. Och svampsås spetsad med portvin och ädelost.

En lördag  kan vara sämre. Mycket sämre.

…………………………………………………………………………………

10 tankar om “Svampig skogsmulle

 1. Trattisar ser det ut som? Inga spindelskivlingar som rafsats med av misstag antar jag? Joggerskan hävdar att det är lätt att se skillnad men jag alltid lite misstänksam när hon kommer med en drös…

 2. Fredde: Ibland så. Måste ju bryta den havregrynsgrötsgråa vardagen. 🙂

  Jumper: Du kan lita på joggerskan, det är lätt att se skillnaden. Men jag såg dem allt, de bruna spindlarna. Hade en ingående på-plats-kurs med sambo och pumla. Iofs plockar Pumlan inte svamp; hon klipper blåbärsris, samlar barr, kottar, pinnar, barkbitar osv osv. Pysselmaterial. Om svamp tycker hon inte.

 3. Vilken lyckad dag! Jag brukar ha svårt att upptäcka de där små rackarna, men får jag bara syn på en eller ett par så brukar det börja krylla i mossan. Tåliga är de också. Det kan ha varit snö och frost i flera dar, men så fort det blir lite mildare så kikar de fram. Gudarna vet om de inte rentav växer under snön?

 4. Ååå, jag som har slutat plocka svamp för i år. Jag antog att de har frysit sönder. Nu fick jag ett återfall av svampan!

  Som en fortsättning på Oliver Stures kommentar:
  Det finns en svamp som heter typ Grankotteskivling och växer inpå grankottar som har fallit ned. De dyker upp precis när snön tinar kring kotten och det kan vara så tidigt som i januari på sina ställen. Det är ju rätt coolt. Jag har sökt men inte funnit några, de lär vara goda.

  …annars är ju svamp rätt kusliga, de är sin egen ordning… varken djur eller växt. *hurvas*

 5. Anneliten: Jag ”hufsar”. Alltså låtsas att jag åker skidor, hoppar fram á la diagonalåkning. Det är svinjobbigt, så jag brukar köra 2-3 minutersintervaller med lite hängande ståvila däremellan.
  Förutom att det garanterat ger bra kondis, är det bra förberedelse för Vasaloppet. Inbillar jag mig.

  Oliver: Det gäller verkligen att få till ”trattisblicken”. Innan man fått syn på den första, har man garanterat passerat stora sjok utan att se dem. Upptäckte jag för övrigt på hemvägen i lördags, när en svärm plötsligt uppenbarade tätt intill den stig jag passerat på på väg ut i skogen.

  Paljetten: Ut med korgen! Det kryllar!
  Grankotteskivling. Vilken sött namn, låter som nåt ur en saga av Elsa Beskow.

 6. Marie: Mumsigt var det!

  Ingmarie: Har aldrig testat BungyPump. Ser lite vanskligt ut. Men roligt! Om jag hittar en chans att testa i närheten ska jag helt klart göra ett försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s