ZZ-toppad runda

Det luktar albuskage och fuktigt gräs längs vattenlinjen. På höjden ovanför blickar den åttkantiga kyrkan ut över Själevadsbygden. Lite senare passerar jag ett dovt surrande pumphus i rött tegel, rusar över E4:an, springer uppför, mot Älgstråket. ”Got me under pressure” dunkar i öronen när skorna – Nike Air Pegasus – trippar på den tjälsprängda cykelbanan framför Mycklingskolan.

Där sprang jag i går. Men jag sprang också på landsvägen genom Fränsta, mellan gatlyktor som lekte skuggleken. Och kröp förbi bommen, ut på skogsbilvägen mellan Segersta och Ekolsund. Tittade efter kantareller i den gamla rotvältan, ökade steglängden förbi jättemyrstacken.

Ok. Min kropp sprang den vanliga Kungs-Husby-rundan hemma i Trögden, med mina Saucony Progrid Guide 4 på fötterna. Men mentalt befann jag mig på helt andra platser. I andra löpartider.

Musik triggar uppenbarligen minnet. I alla mina tidigare löparliv har jag sprungit till ZZ-top. Samlingsalbumet Greatest Hits från 1992. Då med ett kasettband i brorsans illgula Sony Walkman Sports, som jag spände fast runt midjan med ett rejält läderskärp.

När jag började mitt nuvarande löparliv, hösten 2006, laddade jag också spelare med musik. ZZ-top hängde med av bara farten. Men lyssnat på ””I’m Bad, I’m Nationwide”, ”Tush” och ”La Grange” har jag inte gjort. Förrän i går. Första takten av ”Viva Las Vegas” och jag speglar mig i skyltfönstret på Fränsta Järnhandel. Adidas vindbyxor fladdar till mellan fiskedrag och skiftnycklar.

………………………………………………………………………..

13 tankar om “ZZ-toppad runda

 1. Underbart med musikminnet och hur det kan förflytta oss. Jag kör shuffle på mina knappt tusen låtar och förflyttas än hit än dit under de rundor jag har iPoden med mig (vilket är långt ifrån alltid). Och ibland är löpningen så härlig och musiken så bra att det blir ett helt nytt musikminne.

 2. Efter denna utflykt i tid och rum anar jag svagt att jag kanske missar något när jag springer opluggad i öronen. ZZ-top minns jag från den tid det tittades på MTV här hemma i början av 90-talet. Jag kommer inte ihåg hur de lät men naturligtvis hur de såg ut (!!).

  Var det i Fränsta vid Ljungan i Medelpad som du speglade dig i skyltfönstret. Där finns i alla fall en järnhandel. Inte för att jag har med den saken att göra, men vad gjorde du i så fall där?

 3. Vid Ekolsund har jag varit många gånger, vänner till min frus familj hyrde ett stort vitt hus där tidigare, väldigt nära vägen bort mot…ja vadå…Sigtuna? I alla fall rakt fram i rondellen på väg 55 från Enköping istället för att svänga vänster mot Uppsala…

  ZZ Top…Not my cup of Tea men jag håller med om hur musiken kan hjälpa till att förstärka minnen!

 4. Anneliten: Så busigt med shuffle! Själv kör jag ständigt samma låtordning, passerar i princip samma ställe under samma låt. Varje gång. Nöter in minnen. 🙂

  Jumper: Just det Fränsta, och just den järnaffären. Bodde faktiskt där i tre hela år. Av vilka jag sprang 1,5. Sporadiskt visserligen, men ändå. Resten av tiden närde jag konstnärsdrömmar på folkhögskolan i samma by.

  Staffan: Stort vitt hus? Det måste jag ha passerat många gånger. Från just den vägen (gamla E 18) svängde man nämligen ner till mitt röda torp i Segersta.

 5. De har flyttat nu men jag minns att det var en backe upp från gamla E18 och sedan var man i princip framme direkt, parkerade vid en röd ladugård och på andra sidan vägen den stora vita lite äldre en-och-en halvsplansvillan i trä med gaveln mot vägen.

  Från baksidan/trädgården var det bara en kort promenad genom skogen till Ekolsunds slott. Fint ställe!

 6. Air Pegasus!!?? …var min reaktion efter första stycket poesi… Är de tillbaka!?? Tog ett tag för mig och min gamla hjärna att inse att det handlade om en tillbakablick. Förmodligen mest beroende på att jag inte känner till trakterna och landmärkena som nämndes i detta helsköna inlägg…

  Att ha skönt gung i musikspelaren, oavsett modell (;-)), kan göra underverk för löpningen och känslan vissa dagar. ZZ Top är ett kanonval. Precis som (i mitt fall) Bob Marley kan vara. Eller kanske Deep Purple, AC/DC, Timbuktu, Sex Pistols eller varför inte de gamla synth-ikonerna Yazoo? Genre spelar i mitt fall inte så stor roll. Det handlar mer om rätt musik till rätt tillfälle.

  Och vid vissa tillfällen är det helt fel med musik. Då ska det bara vara tyst, så att man kan insupa atmosfären och naturens ljud runt en för att på så sätt förstärka njutningen.

  På långpassen passar det kanon med några pratkvarnar i öronen. Typ P1s spanare. Eller varför inte Filip & Fredrik i ”deras” aftonbladetssponsrade podcast. Sjukt sjuk emellanåt!

 7. ZZ TOp, Texas stolthet! Sett dem live ett par ggr och de har alltid en jäkla show. Uppskattas helt klart.

  Jag är annars en person som alltid lyssnar på musik och speciellt när jag springer. Jag kan varierar mellan shuffle på de 1200 låtar på min iPod eller så väljer jag ut något och kör det. Speciellt på intervaller har jag ett par få band jag blir väldigt taggad av.

 8. Snitsaren: Ditt minne är banne mig otroligt! Hade nästan själv glömt treenigheten… Men det var såklart just där den uppstod, på Ålsta folkhögskola. Vårt eget lackalänga!

  Benet: Tunggung är verkligen suveränt ibland. Även om jag mest matar öronen med pinsamt usel gladdisco. Skämmig! Det är faktiskt vad min vanliga låtlista är. 🙂
  Utom på långpassen, då jag också väljer prat. Gärna Spanarna, eller ngn bra dokumentär. Ska testa Filip och Fredrik!

  Dunceor: De där coola gubsen skulla jag bra gärna se live!

 9. Som den treenighetens son blir jag sprudlande glad av denna nostalgitripp till Lungans länder. Jag tänker ofta på de löparrundor du gjorde med mig på cykeln i hasorna. Jag plockade blommor och matade den gigantiska hästen med knäckebröd… sedan fick jag trampa järnet för att hinna ikapp dig igen!

 10. Paljetten: Gissjön… *suckar nostalgiskt*

  Ingmarie: Helt otroligt hur länge de där skäggprydda herrana hållt på egentligen. Still going, rätt så, strong. Undrar om de också springer för att hållakroppen i trim. Nja…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s