Dödsburken

Den är inte dum, dumburken. Den är rent livsfarlig.

Den som tittar mer än tre timmar på tv varje dag riskerar en för tidig död. Två timmars tv-tittande räcker för att öka risken för diabetes och hjärttrubbel. Det kan man läsa i Journal of the American Association.

Sån tur då, att jag inte har tid med tv.  Mängden tv-gloende tycks vara den stora skillnaden mellan folk i min närhet som inte tränar och de som gör det. Påståendet har jag hört mer än en gång: ”jag förstår inte hur du hinner träna, jag har då inte tid.” Varefter jag brukar fråga: ”vad gör du klockan åtta på kvällen?”  Minst 9 av 10 svarar – oftast smått besvärat – ”tittar på tv”.

Slutsats. Tv:n sänder ut skadliga vågor som sakta för människor närmare dödens rand. Vi som springer istället för att sitta i tv-soffan klarar oss bättre. Vi utsätter oss inte för giftet i lika hög dos. Men shit! Idag har jag tittat på tv i två timmar. Känner toxinerna spridas i blodet.

(Pst… Jag inser naturligtvis att det är stillasittandet, kanske till och med livsstilen, som är boven, inte själva burken. Men nu är det inte det forskarna studerat, egentligen. Det är tv-tittandet. Det kanske inte är farliga elektromagnetiska vågor förexten, det kanske är submedvetna meddelanden som ”storebror” sänder ut för att kontrollera medborgarna. ”Sitt kvar, resistance is futile.”)

………………………………………………………

6 tankar om “Dödsburken

 1. Senaste gången jag tittade på tv i två timmar i sträck var nog programmet Stockholm Marathon. Hur räknas det då egentligen, när det är löpning man tittar på? Men jag drar mig faktiskt till minnes att nog klappade hjärtat lite extra då. Hjärttrubbel? Nej, var nog mest för saknaden av att inte vara med själv….

  Men du har naturligtvis rätt, TV:n är ett jäkla skit för stillasittande. Får man sedan komplettera med tiden som läggs på datorer, TV-spel och ”all annan satans teknik” (medvetet snott från Magnus Ugglas ”Jag skiter”), så oj vad många timmars stillasittande det blir…

  Tänk att det verkligen finns så mycket folk som väljer bort ett härligt träningspass i skogen för att istället slözappa mellan halvtaskiga komedier. Svårt att fatta när man väl är inne i träningsträsket. Men det är naturligtvis ett val som står var och en fritt. Det är de gånger som ursäkter kommer från vissa håll att man absolut skulle träna om det bara var så att man hade tid, som det börjar bli lite irriterande. Ofta är det ursäkter man själv aldrig har bett om att få, i en diskussion som plötsligt uppkommer om ens eget tränande som man heller aldrig bett om. Märkligt nog uppstår ofta sådana diskussioner i samband med att man blir ”ertappad” med träningsbagen eller man kommer åter nyduschad efter lunchen. Förstår ju naturligtvis att det är dåligt samvete som ligger bakom, men det är rätt tröttsamt. Kanske skall jag börja använda din motfråga om vad man gör kl 8 på kvällen för att få se reaktionen av plötslig självinsikt. Bra tips!

 2. I gårdagens DN hävdas, med anledning av undersökningen, att motsvarande tid, 2 timmar, framför datorn inte har samma destruktiva effekt, vilket skulle förklaras av att man då är lite mer aktiv. Själv tänker jag fördomsfullt, att det är olika slags människor det handlar om. Vi som ägnar våra två timmar åt att skriva intelligenta bloggkommentarer är moderna människor som ser till att röra på oss…

  En bibliotekarie i min omedelbara närhet undrar hur det är med visst bokläsande , som det förr i tiden varnades för på samma sätt. Att ligga utsträckt på schäslongen med en roman och en ask chokladpraliner borde vara i klass med teve och ostbågar.

  Är det skillnad på långfilm i biomörkret och i tevesoffan? Popcorn contra chips?

  Wagneroperor?

  Många frågor som en pensionär inte behöver bekymra sig om, Om jag hade tid för allt bloggande, skulle jag gärna ta igen mig två timmar i tevestolen efter ett lika långt långpass, ty visst finns det intressanta program. Häromdan blev jag sittande en timme i sällskap med femtiotalsnördar, som levde för sina amerikanare och sin tidiga rockmusik….

 3. P: Exakt! De där – ofta oombedda- ursäkterna kan ju göra en smågalen. Dessutom tycker jag mig ofta ana en ton av att det är mina prioriteringar som är tveksam – eftersom jag har tid att träna. En pik om att jag kanske inte städar, eller inte nattar barnet, eller inte lagar ordentlig mat eller, eller, eller. (Jo, det kan säkert vara jag som är överkänslig.) Då funkar klockan åtta frågan utmärkt!

  Undrar om tv-tittandet är lika skadligt för t.ex. en byggjobbare som jobbar med kroppen hela dagen, och för oss kontorsslavar?

  Jumper: Självklart är det skillnad – mellan försoffade tv-nördar och spirituella bloggare! 🙂
  Har läst någonstans att det faktiskt förbränns mer energi när man läser än när man tittar på tv. Samma sak med datasysselsättningar. Uppenbarligen går kroppen in i ngn form av dvala framför tv:n. Och när det gäller kulturella saker, som wagneroperor, är det bevisat att sånt förlänger livet. http://www.sydsvenskan.se/samtidigt/article97046/Kultur-ger-halsa-och-ett-langre-liv.html
  Femtitalsnördar på tv luktar kultur, tycker jag.

 4. Jag är lite skeptisk till de där meta-analyserna som den som beskrivs i JAMA. Men det är ju inte svårt att ”köpa” att stillasittande med onyttigheter i strid ström ner i magen inte kan vara bra. Vare sig det är framför TV eller datorn. Har svårt att se att datorspel med Jolt cola är bättre än TV. Visserligen lite rörelse över tangentbord, men ofta utövning större del av dygnet.

 5. Det är nog skit-tv som tar dö på en…. Hjärnan sänder ut signaler om att självdö inom en timme framför meningslösa program. Samma trams i alla kanlaler, är det inte dags att förnya tablån? Sälja köpa hus på landet/havet/ett andra, inreda och laga mat… hjärnan ruttnar för mindre.
  Däremot har jag då inga betänkligheter att kombinera både träning och tv bara det finns något bra att se.

 6. Anneliten: Man kan förstå att det är lockande att forska meta, plötsligt får man ett enormt (nåja) underlag. Och så kan man dra en tjusig supergenerell slutsats, som ”bevisar” ngt som är rätt självklart. Men får det upp ngn ur soffan, så är ju alltid ngt vunnet.

  PaljettenQ: Jag gillar iofs inredningsporgrammen. Har mkt svårare för världens farliagste jobb, världens största byggen, världens värsta sprängningar, världens största karbbfiskebåtar, världens maffigaste maskiner….
  Hm? Om man cyklar i tre timmar framför tv:n – dör man då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s