Sko-le, dole, doff

Terrängdojjorna går bort direkt. För ärligt, Lidingö må kallas terränglopp, men min egen gräsmatta har faktiskt ruffare trails. Möjligen med undantag för stigarna i mörka skogen. Och så är det ju en aningen mer kuperat på Lidingö…

Alltså. Inga terrängskor. Men frågan är vad som är bäst för mig att stoppa tassarna i på lördag?

Skulle jag gå på experttipset i webb-tv-programmet Spring! skulle det helt klart bli de till höger. Just de skorna testar de faktiskt: Saucony Kinvara. Jag gillar dem! För mig, som är van vid bulldozerskor, är de rena undret av lätthet och smidighet. Men jag känner faktiskt av mina  bortklemade fötter efter ett milpass i de skorna. Och nu handlar det om 30 K.

Saucony har en mjuk hälkappa, inget pronationsstöd. Det funkar bra för mig när fötterna är pigga, men när jag blir trött ökar pronationen och snedställningen gör att jag får en  belastning på insidan av hälbenen. Frågan är om jag knäcker fötterna – och kanske låren – om jag ska springa i Kinvara i tre timmar?

Troligen är det tryggare och förståndigare att välja paret till vänster: New Balance 760. Det är absolut inget fel på de skorna heller, även om de trycker lite på förhårdnaderna på trampdynorna (måste komma ihåg att ta fram fotfilen på fredag). För att vara mängdskor är de förvånansvärt lätta. Och jag ska ju faktiskt bara jogga runt Lidingö.

Men de där oranga är ju så coola…

Kinke, lane, koff?

………………………………………………………………………………

5 tankar om “Sko-le, dole, doff

 1. Lätt eller dämpat, känner väl igen frågeställningen. För egen del skulle jag valt höger. Men tar du de lätta kommer du förmodligen in i det sista att fundera på om du kommer få problem framåt slutet av loppet. Är lite onödigt att ha ett sådant orosmoln i bakhuvudet när man skall iväg och ha kul. Tror säkert du skulle klara sträckan utan problem, men med den målsättning du har med dagen – varför chansa? Bättre säkra och köra dämpat.

  Kan förresten, som ett litet insidetips, meddela att jag känner testlöparen av Kinvaran mycket väl. Han springer alltid i lätta skor. Föga överraskande att han tyckte det gick problemfritt.

  Lycka till och ha en härlig dag!

 2. Ja, om du ska hinna läsa innan du packar trunken, är det bäst att jag kommenterar genast. Själv väljer jag mellan lättviktarna Addistar Comp 4, som jag alltid har i lopp på asfalt och bana, och några vanliga gamla Asics Cumulus. Skälet till min tvekan är att jag är lite rädd att smutsa ner de vita fina favo-addisarna. Men det ska ju bli kanonväder och förhoppningsvis torrt och mitt lopp går ju på morgonen innan tusentals löpare har geggar ner spåret. Vad tycker du?

  Kan du inte göra som andra drottningar, byta skor. Börja i lättviktarna och ha de andra i reserv hos dina anhöriga (?) vid Grönsta-passagen? Eller dumt?

  Vad du har på fötterna bryr jag mig annars mindre om än vad du har på kroppen och huvudet. Jag vill ju för allt i världen inte missa dig. Snusnäsduk på huvet? Färg i övrigt? Kanske ses efter mitt och före ditt lopp så jag får skanna av dig?

 3. Per: Tack för lyckönskningarna! Lutar helt klart åt din linje, varför chansa? Även om New Balance kändes som betongklumpar vid min lilla joggingrunda idag. Men det gjorde iofs hela benen också, så då blir det ju välmatchat.
  Tyckte mig känna igen hela testpatrullen som Löplabbare.Och var faktiskt lite förvånad över att Kinvaran i det gänget fick gå som lätt sko. Att ngn av dem någonsin springer i min typ av sko betvivlar jag starkt.

  Jumper: Det lär vara supertorrt i spåret. Har jag hört. Så kör du med favvoskorna!
  Idén med skobyte är inte alls du, men tyvärr ogörbar denna gång. Jag får ta mig till Lidingö – och hem – för egen maskin. De mina finner det föga lockande att hänga på Lidingö hela dagen, och sen kanske ändå missa mig de kanske två gånger jag passerar. Och sen måste de sitta i bilkö i timmar. Så jag får försmäkta i bilkön på egen hand.
  Hade gärna mött upp med dig mellan våra bravader! Men frågan är om det funkar? Jag tänker nog parkera bilen i närheten av Koltorp och gå direkt till starten. Har redan hämtat nummerlappen. En ”onödig” sväng till Koltorp står kanske inte på herrns önskelista?
  I år tänker jag faktiskt springa i ULK-tröja. Röd och fin. Blir det svinkallt döljs den under svart jacka. Snusnäsduken hänger med, och så blir det nog flätor.

  Ingmarie: Tack detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s