Dripp dropp

Heel to Toe Offset. Eller häl-till-tå-drop på svenska. Tydligen.

Uppenbarligen är jag ingen skonörd. Hade inte hört talas om detta drop förrän jag råkade se några mystiska symboler på innersulan i mina nya löpardojjor: ett par Saucony Guide 5. För säsongen uppdaterad till 8 mm drop, istället för förra generationens 12 mm. Mina gamla New Balance 760 hade tydligen också 12 mm, ser jag när jag ställer skorna bredvid varandra. En riktig liten klacksko, NB.

Blir förstås tvungen att researcha lite och får lära mig att mina Saucony Kinvara har 4 mm drop. Kikar på mina Icebuggar som också ser rätt låga ut baktill.

Tre frågor:

1. Borde jag inte ha lagt märke till drop-skillnaden när jag springer? Har jag inte gjort. Alls.

2. För att minska risken för hälsenebesvär har jag korkinlägg i alla möjliga typer av skor. Inte löparskorna. Japp, just såna där hälinlägg som tanter med lilatonat hår köper på apoteket. Om hälen kommer upp lite lär senan belastas mindre. Har jag hört. Borde jag lobba för att skotillverkarna satsar på 20 mm?

3. Hur fasen uttalas drop?!

9 tankar om “Dripp dropp

 1. Om begreppen var nya för dig, är de det ännu mer för mig och jag hittar inga såna uppgifter i mina skor. Har dock tänkt på att ett par gamla Nike Pegasus alltid sett ut och känts som riktigt högklackade i jämförelse med den övriga skoparken, där lättisarna Adistar Comp hamnar i andra änden. Att du inte märkt skillnad beror kanske på att du inte är så mycket hällöpare som du tror, vilket är mitt svar på din första fråga. På den andra frågan svarar jag ”Nej inte lilafärgat hår”, eller hur var frågan nu igen?. På den tredje frågan svarar snitsaren i mitt ställe, att du inte bara ska uttala det som ”dropp” utan också börja skriva det så. Gäller även ”topp”, ”dipp” m. fl. ord. Snitsaren undrar också om dropp åven räknas negativt med tanke på hans gamla höjdhoppsko från 1960-talet, även om den inte var så extrem som 1950-talets varianter: http://snitsaren.wordpress.com/2008/12/08/stepanovs-ar/

 2. Det där har jag också missat… Undra vad mina skor ha för mått..? 😮
  Återkom gärna i ett blogginlägg när/om du får lite info om vad det är bra/dåligt för. Som du säger, borde man inte märka skillnad? Känns skorna med större skillnad klumpigare…?

 3. Attans! Då blir man ju ännu kortare ju… Men å andra sidan, om alla andra har låga skor och jag höga… Det där med korkinlägg tror jag kanske inte är så bra. Blir inte hälsenan förkortad då? Min naprapat klagar nämligen på mig som nästan alltid går i högklackat. Utom när jag springer.

 4. 1, jo det borde du, landar du på mittfoten borde den där gigantiska NB-hälklacken vara ”Ivägen” och förhindra din fotisättning. Du borde känna dig tröttare i vaderna efter löpning i skor med mindre drop!

  2. Liksom Annelie tror jag inte de där inläggen är så bra, senan blir ju kortare och det kanske är skönt i det korta perspektivet men långsiktigt är det nog inte lika bra!

  3. Drop uttalas som dropp.

  Saucony gör ju stor grej av sina ”minimalistiska” skor och det är mycket p g a de introducerar detta med mindre nivåskillnad på häl-tå i hela sitt modellsortiment vilket underlättar en mera mittfota landning. Många andra märken har länge haft och har fortfarande 10-12mm skillnad även på lättare tävlingsmodeller. Jag har nu sprungit några mil i Kinvara 2 och att kalla den minimalistisk är dock löjligt så väldämpad som den är! När jag springer fort vill jag gärna ha lite mera firmness och markkontakt så jag kommern använda mina Kinvara till precis det jag köpte dem för, att springa lugn distans i. Till kvalitétspassen väljer jag annat.

 5. Jumper: Med tanke på hur lite nötta mina NB-dojjor är på häldelen av sulan kan du faktiskt ha rätt angående hällöpandet. Gamla avlagda skor från längre tillbaka ser mer nötta ut baktill. vilket kanske antyder att jag faktiskt ändrat löpsteg under ”karriären”.
  Snitsaren och TT-språket – mina ledstjärnor i språkdjungeln. Men kam och lamm gör mig alltid lite förbryllad.
  Negativ dropp tycks förekomma -hos Newton. (Se Ingmaries kommentar)

  Västgötskan: Om jag fattat saken rätt ska ett mindre drop, ursäkta dropp, främja landning på mellanfoten. Eller så r det bara skotillverkarna som gör allt för att haka på den minimalistiska trenden där hällandning är en dödssynd. 🙂

  Anneliten: Mmm? Jag är också lite fundersam över korkinläggen. Även om jag faktiskt fick tipset av en naprapat. Men det var under den tid jag hade akuta problem. Kanske dags att skrota korken. Synd bara att den dubbelhäftande tejpen sitter så förbaskat…

  Ingmarie: Såklart, dråpp ska det vara! Minus? DRuttar man inte på rumpan då? 🙂

 6. Staffan: I dag sprang jag i Kinvara. Kändes iofs lätt och skönt på foten, men klackmässigt märker jag ingen skillnad. Vilket får mig att misstänka att droppet har mindre betydelse för ev. landning än skotillverkaren i fråga vill få oss att tro… Men det beror kanske på att jag ibland vill ana ugglor i mossar där inga ugglor finns. 🙂
  Håller helt med om Kinvara, minimalistisk är det sannerligen inte. Men skön. Tycker jag som gillar lite ”svampighet”.

 7. Jag vill minnas att det var Carl Gustaf Leopold som först (1801) fick i uppgift att standardisera den svenska stavningen. Undantag från regeln om dubbelteckning efter kort, betonad vokal blev ett fåtal korta, vanliga ord som slutade på ”n”: in, den, han, igen, mun, vän m.fl. Detta emedan dubbelteckning skulle ”blifva ledsam för ögat likasom för handen”. Möjligen var det också då och av samma skäl man inte dubbeltecknade ”m” i slutet av ord med undantag för ord med risk för sammanblandning (lamm, damm m.fl.).

  TT-språket? Torsten Tegner (chefredaktör för Idrottsbladet på femti- och sextitalet) eller Tidningarnas telegrambyrå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s