Hjärtlikt

Har blivit med smart telefon. Inklusive app som mäter pulsen. Har varje dag lätt som en plätt kunnat konstatera att hjärtat tickar på runt 55. Sittande i kontorsstolen.

Har tyckt det känns rätt fint att ligga så pass lågt, bara så där, vilken arbetsdag som helst, och trots att att-göra-listan består av två fullklottrade A4:or. Allt baserat på att jag någon gång mätt upp min vilopuls till 48.

Så halvligger jag istället i kökssoffan och värmer låren med den bärbara datorn. Snart dags att gå och sova. Pulsen klockas på 44. Försöker igen. 43. 42. 43.  Tänker att en gratisapp väl mest är skräp. Sätter på mig pulsbandet. 42. (I ärlighetens namn visade den 40 och lägre än så av och till, men det tror jag beror på mätfel.)

Det är ju en jäkla tur att man inte är en pulsar. En strålningsbenägen, snurrande neutronstjärna alltså. Som ”slår”  allt långsammare ju närmare dödslinjen den kommer.

Eller så är det just det jag är?

Tror inte att jag plötsligt blivit så många vilopulsslag mer vältränad. Även om det ju vore synnerligen trevligt. Ringer mamma. Numer ligger hon runt 50, men låg lägre när hon var yngre och tränade. Brorsan som kutar Tjurrus och gillar att plåga sig. 41-42. Genetiskt alltså. Lägger örat mot sambons bröstkorg. Hjärtat dunkar taktfast. Varannan sekund.  På en man som spelar innebandy en gång i veckan och springer minst sagt sporadiskt. Det kanske är smittsamt?

6 tankar om “Hjärtlikt

 1. Jag har 44 i vilopuls. När jag testades för LifeGene trodde sköterskan att hon mätt fel och gjorde skeptisk om mätningen två gånger – trots att jag försäkrad att jag brukar vara sån. Lågpulsare. Som min far.

 2. Familjen lågpuls minsann! Har mätt neråt 40 en gång när jag för länge sen gjorde ett experiment med lågenergikost, men Jag brukar ha mellan 50 0ch 60, oftast närmare det senare. Tröstar mig med att Jim Ryan (Googla era småglin!!) lär ha haft ännu högre vilopuls.

 3. Anneliten: Om det nu stämmer att ”normalvärdet” för vilopuls är 60 så kan man ju förstå att de höjer lite på ögonbrynen – och kanske misstänker att man lider av arytmi.

  Jumper: Hette han inte Ryun? Behövs väl ingen tröst förexten. Vilopulsen är ju högst individuell, och ska inte jämföras med ngn annans. Om inte skulle jag bli totalt knäckt av att ”slösambon” har så mycket lägre puls än jag.

  Ingmarie: Det skulle jag vilja lära mig! Skulle alldeles säkert vara nyttigt när man sitter på jobbet och får hjärtsnörp av stress. Yoga, gissar jag är modellen.

 4. Ja, ta mig tusan, så hette han ju faktiskt. Tack för det!

  (När jag googlar ”jim ryan” + vilopuls, kommer jag till några bloggar där jag själv kommenterat, och säkert har jag spridit det felaktiga namnet på fler ställen)

  Jag tycker mig förresten också ha suggererat ner min puls med tankekraft någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s