Med risk för att verka tjatig: det är jäkligt skönt att springa VO2-intervaller på löpband!
Och gör man det på lunchen så platsar man dessutom i Mensa på eftermiddagen. Dagens 4-minters-intervaller fick hjärnan att gå på högvarv vid trettontiden. Formligen sprudlade av kreativa idéer på spånarmötet. Tyckte i alla fall själv att de var briljanta…
Någon pragmatisk person (som inte var med på mötet i fråga) föreslog efteråt att kvickheten kanske bara var självupplevd. Utslag av endorfinberusning. Vem tycker inte att man själv är Einstein efter en flaska rödvin, typ?
Jag behövde bara titta mig i spegeln för att övertyga mig om han hade fel. Risbusken till hår var motbevis nog. Lunchlöpning = katastroffrisyr á la galen vetenskapsman.
Ok, lite seriositet här. Det finns faktiskt gott om forskning som visar att fysisk aktivitet gör oss smartare. Som till exempel High impact running improves learning eller Running enhances neurogenesis, learning, and long-term potentiation in mice (jaja, möss). Och jag har testat själv dessutom, på utställningen Tilt som visades på Universeum i Göteborg förra året. Spelade memory. Sen cyklade jag som en galning på ett motionscykel i ett par minuter. Spelade igen. Och jo, resultatet blev faktisk bättre. Marginellt. Men bättre.
Dagens träning däremot – rena underverket!
Löpning ÄR underverk. Skönt att det nu även är bevisat med vetenskap. 🙂
Spelar det egentligen någon roll om det är verklig eller upplevd kvickhet? Huvudsaken är väl att man känner sig pigg och mår bra? 🙂
Just neurogenes, som visats öka av träning, lär ta mer än några minuter – så vad var teorin bakom motionscykelexperimentet? Jag undrar sådant eftersom jag var på väg att bli en galen vetenskapskvinna en gång i tiden. Istället blev jag mamma, projektledare, forskningschef och numera konsult. Med ganska välkammat hår. Men det kanske inte är försent? Bara att hoppa upp på bandet och köra järnet verkar det som.
Ingmarie: Ja, visst är det härligt när vetenskapen stödjer något man själv redan vet! Att det skulle vara farligt att äta lakrikts däremot, den forskningen tror jag inte ett dugg på.
Västgötskan: Spelar ingen som helst roll! Fast det är ju rätt trevligt om andra också tycker att man är smart… och inte bara allmänt pladdrig och jobbigt överentusiastisk 🙂
Anneliten: Jo, nog lär neuronerna ta lite längre tid på sig. Motionscykelexperimentet skulle mycket riktigt visa på något
helt annat: att den ökade blodgenomströmningen skulle ha positiv inverkan på minne och koncentration. Har för mig att resultatet inte direkt var entydigt. Funkade för vissa men inte alls för andra. Icke alls vetensdkapligt bevisat alltså. Så det funkar kanske lika bra att dricka vin till lunchlådan. 🙂
Måste erkänna att jag blir väldigt sömnig efter ett hårt löppass och tar ofta en tupplur, så jag vet inte vilka smarta tankar världen går miste om.
Kan du inte försöka hålla dig vaken nästa gång? Skulle vara ytterst spännande att se om du kanske kommer på meningen med livet. Att det skulle vara 42 känns så futtigt.
Nåja, de närmaste veckorna börde det kanske vara 42,195. Men sen?