Övertaligt

Han sätter händerna i sidorna. Sambon. Nickar in mot garderoben.

– Hur många par löparskor har du egentligen?

– Fem, säger jag.

 • Ljusblå och vita New Balance 760. Överåriga. Åker på ibland när jag bara ska ut och jogga lite.
 • Oranga snabbskorna Saucony Kinvara, som jag gärna skulle springa i mest hela tiden. Men det uppskattar inte mina hälsenor.
 • Lila Asics 2160. Tröskeldojjorna.
 • Terrängälskarna Icebug pytho, som börjar spricka i sömmarna och snart måste ersättas med ett nytt par. De luktar kattpiss dessutom.
 • Gråtrista Saucony Guide 5. Felköpet som inte alls passar min löpstil, men som jag ändå använder. Trots betongkänsla.

Det är väl inte så många? Allra helst inte med tanke på att jag är övertygad om att man minskar skaderisken genom att variera det man knyter på fötterna. Själv försöker jag undvika att springa två pass på rad i samma skor.

Sambon nickar inåt garderoben igen.

– Resten då? Misstänkt likt löparskor.

Inser att han räknar mina inneträningsskor också. Som nog faktiskt är löparskor. Båda paren. Och promenadlöparskorna. Och åka-till-affären-löparskorna. Och de där riktigt gamla Asics Kayano som jag klipper gräset i.

Jag drar med sambon ut i uthuset. Sätter händerna i sidorna och nickar mot arbetsbänken. Säger inget. Tycker det räcker med att höja på ögonbrynen.

Hur många skruvdragare behöver han egentligen?

13 tankar om “Övertaligt

 1. Hi hi. Jag har ”bara” tre aktiva par (fyra med mina ice bugs, men dem springer jag bara i på vintern – funkar de bra i terrräng alltså?) varav ett par bara används på löpband inomhus. Men jag har ganska många ”klippa gräset”- och ”gå ut med lånehundar”-par också. Och spinningskor. Och aerobic skor till styrketräning typ.

 2. Min åldersdogna skopark är nog redan känd, men jag kopierar den ändå från jogg.se. Om jag är snobb eller kuf eller båda dera får du bestämma. Mina äldsta Cumulus fungerar nu som alltialloskor men duger ännu att springa i, medan jag betraktar Pegasusarna som nästan oanvända och ännu inte insprungna trots deras tillryggalagda kilometer. Snabbisarna Adistar är jag fortfarande rädd att smutsa ner. Skruvmejslar (som jag säger) har jag ett halvdussin i olika format.

  Mina skor. Totalt 5 st

  Asics Cumulus 2 köpta 2007
  Totaldistans: 4856,4 km

  Adistar Comp 4 köpta 2007
  Totaldistans: 1446,9 km

  Nike Pegasus köpta 2005 (second hand)
  Totaldistans: 1609,5 km

  Asics 1100 köpta 2005
  Totaldistans: 5325,0 km

  Asics Cumulus 1 köpta 2005 (second hand)
  Totaldistans: 2713,7 km

 3. Min fru har vett att hålla tyst om antalet löparskor så länge inte antalet som belägrar skohyllan i hallen blir för stort. Skorna förvaras prydligt i min garderob, en del i sina kartonger, jag har sex par varav åtminstone ett par, mina Brooks ST4 Racer, tillika mina första ”snabbskor” är helt slut efter 140 mil. Yttersulan har lossnat på hälen och de är helt uttrampade men jag har inte velat slänga dem eftersom de fortfarande är så sköna och jag springer i dem ibland ändå.

  Min garderob är för övrigt ett under av prydligt ihopvikta och staplade tröjor till skillnad från det kaos som råder i min hustrus motsvarighet och det är väl dörför jag inte får några pikar om antalet skor…

 4. Hahaha! Sååå hög igenkänningsfaktor på det här. Varför är det så svårt att förstå att man måste ha flera löparskor? Jag har tre par, men hade gärna haft två eller åtminstone ETT par till. Minst! 🙂

 5. Anneliten: Buggarna funkar strålande i terräng! Jag köpte mitt första par inför min första fjällmara. Perfekt grepp på trixiga stigar och såphala spänger. Övervägde vanliga dubbade orienteringsskor men mina fötter trivs bättre med den extra dämpning som Icebug erbjuder, även om markkontakten blir aningen sämre.

  Jumper: Jumper är jumper. Så är det bara. Och ett bevis för att man inte måste konsumera sig lycklig eller köpa ”sanningen” om att löparskor håller i 100-200 mil. Andra väljer annorlunda. Eller har pjåskigare fötter. Ok vilket som tycker jag.
  Antar att du har ett halvdussin (”handdrivna”) skruvmejslar? Min sambo har såna också. Plus fyra (minst) eldrivna skruvdragare, varav tre också är borrmaskiner.

  Staffan: Vi blev med skogarderob när vi byggde vår nya tvättstuga. Misstänker att sambon trodde att hans skor också skulle rymmas där…
  Är det nya oanvända skor som ligger i kartonger, eller förvarar du även skor i bruk på det sättet?

  Snorkkis: Överväger att smuggla undan några par, och gömma dem bakom traven med jeans. Annars törs jag nog inte köpa de där nya Icebugsen…

  Västgötskan: Jag håller tummarna för att antalet menande kommentarer blir färre, nu när jag arbetar på att förvandla sambon till löpare. Frågan är bara om han då kommer att köpa både nya löparskor och en ny hylsnyckelsats.

  Carina: Ojoj! Den svenska löparboomen kommer att skapa otroliga vinster – för Bauhaus. 🙂

  Ingmarie: 😀

 6. Några snabbmodeller som är lite nyare har jag i kartong så ja, de är använda. De jag är lite rädda om gör jag fortfarande rent med en fuktig svamp efter passen. Kartongvarianten är Ganska praktisk eftersom smuts från sulan hamnar i kartongen och inte i min garderob!

 7. Jasmine: Konstigt nog har jag betydligt större behov av att variera löparskor än andra skor….:-)

  Jonna: Och alla löpare vet ju att promenad-klippa gräset-skor egentligen inte räknas.

  Staffan: Oj! Det kanske är så man borde behandla sina älsklingar. Jag sköljer möjligen av mina under kranen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s