Portabelt elljusspår

Bestämde mig för att den svullna vänsterfoten, som idag mest är stel och oflexibel, väl lindad skulle klara en runda på oplogade vägar. Väntade tills mörkret sänkte sig över Skagshamn, bara för att få springa med min nya Silva sprint på skallen. Med fullt ljusflöde (1030 lumen) påslaget är det som att springa längs en egenupplyst motionsslinga. Det är väldigt trevligt!

Det är nästan lika trevligt att springa i energisparläge också. Upplevs som typ halvljus på bilen. Räcker gott och väl på landsvägar, och förmodligen även på stigar, har inte testat i skogen ännu. (Försökte ta bilder under löprundan för att bevisa hur fint det lyste, men för det krävs en vettig kamera.)

Silva sprint alltså är inget för ljusskygga individer, och kanske inte heller för sparsamma.  Nästan 4000 pix för en pannlampa. Prisvärt? Jag och sambon, som tillsammans springer många timmar i beckmörker på smala landsvägar, tycker det. Vi vill dessutom gärna springa i skogen också under mörka höstkvällar. Då är en orienteringslampa guld värd.

pannlampa2

Så jag fick en halv pannlampa av sambon i julklapp. Han fick en halv av mig.

Och visst får man vad man betalar för. Lampan lyser inte bara starkt. Till skillnad från många andra pannlampor flödar ljuset både på längden och bredden. Kombon brett flodljus och starkt fjärrljus gör att man slipper känslan av att springa i en tunnel av ljus.

Lampan, som väger 190 gram, sitter som gjuten på huvudet tack vare kraftiga resårband och skålade plastdelar som formar sig runt panna och bakhuvud. Bara en svag risk för tryckskav vid långvarig användning utan polstrande mössa under. Hela konstruktionen känns gedigen. Vinkeln på lampan är enkel att justera, och knappen för av- och påsättning fixar man enkelt också med tjocka fleecevantar.

En kraftfull lampa kräver förstås ett ordentligt batteri. Men numer är också laddbara batterier till orienteringslampor små nätta saker, som inte gör mycket väsen av sig i den smidiga batteriselen på ryggen. Fullt laddat räcker det i 2,5 timmar vid full ljusstyrka, 30 timmar om man nöjer sig med flodljus, en styrka som i princip motsvarar min gamla pannlampa.

Med tanke på den mysko fotöveransträngningen nöjde jag mig med en dryg tiondel av flodljusräckvidden. Knappa 40 minuter i helt stilla juldagssnö, dränkt i klart vackert ledljus.

7 tankar om “Portabelt elljusspår

 1. Det låter som en förståndig julklapp även om ni behöver en hel lampa för att kunna springa och (även av detta skäl?) följaktligen måste göra det i skift.

  En pensionär i Mellansverige, med garanterad tillgång på dagsljus för löpning funderar på vad han skulle kunna använda fyra lakan till. Har ho något förslag?

 2. Wow! Då fick du den pannlampa du längtat efter! Schysst batteritid med flodljuset. Jag letar efter en lampa med lång batteritid, men fyra lax är nog i häftigaste laget. Jag fortsätter nog att leta med ljus och lykta…

 3. Västgötskan: Klart värt att spara för…. men å andra sidan…två par skor…

  Jonna: Silva gör jättebra lampor i alla prisklasser, så du kommer säkert att vara nöjd också efter många mil.

  Anneliten: Finns det gott om gatlycktor längs löpvägen behövs det ju knappast. För synens skull. Möjligen för syns skull. Bilister kan behöva lite hjälp att upptäcka löpare i vintermörkret.

  Jumper: Springer vi tillsammans räcker lampljuset gott till båda. Och springer vi samtidigt på varsitt håll får vi väl kasta krona eller klave. Förloraren får kuta med gammlampan.
  Förslag? Ett l gastronomiskt löpäventyr i skåneland vid sista april kanske?

  Niklas: Bästa julklappen på länge! Som jag själv beställde på nätet. 🙂

 4. (På förslaget svarar jag: Njaäää! Gastronomi och jumper är ingen lyckad kombination (även om jag uppskattar din optimism angående min förmåga att springa långt redan i april))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s