Tonsillit och ligamentum

Ett par svängar till av detta och jag skulle klara mig galant i det antika Rom. En par svängar av sjukdom och skador alltså. Trista saker. Men bra för latinkunskaperna.

Tonsilliten kunde jag iofs redan eftersom jag känner igen symtomen alltför väl: hög feber, svullna halsmandlar och svårt att svälja. Halsfluss och jag var stadiga följeslagare genom min tonårstid. Den hade gärna fått höra till historien.

Men det har sina fördelar att vara sjuk på riktigt. Ingen risk att jag får för mig att träna vid misstanke om streptokocker i kroppen. Följaktligen får vänsterfoten vila, och jag får chans att se om vila hjälper mot vad det nu är som trilskas.

Vad det faktiskt är som bråkar i foten är jag inte alls säker på. Google till trots. En sak är i alla fall säker: fötter är komplexa konstruktioner. 26 ben, nästan 60 senor och mer än 100 ligament. Väldigt många möjliga syndabockar.

En av gärningsmännen tror jag heter Tibialis posterior. Eller snarare senan som fäster i just den muskeln, och som löper under den inre fotknölen. Men det gör i och för sig även andra senfästen för diverse vadmuskler, som Flexor digitorium longus till exempel. Hur som. Jag är öm under fotknölen och det finns delar i vaden som har känts onormalt spända.

Dessutom har jag en distinkt punkt strax framför samma fotknöl som gör ont vid tryck. Skulle kunna vara ett ligament, kanske Inferior extensor retinaculum. Men det skulle också kunna vara båtbenet och stavas stressfaktur. Gudar och gudinnor förbjude!

Symtomen är – så här två veckor efter den akut svullna fasen – lite diffusa, förutom tryckömheten. Vänsterfotens fotvalv känns försvagat, så jag har gett den ett hålfotsinlägg som avlastning. Jag har svårt att balansera på vänsterbenet, när jag försöker känns det som om musklerna inte sammarbetar som de ska. Rörligheten i foten är också försämrad.

Sluta upp med googlandet och det patetiska självdiagnostiserandet? Ja, kanske skulle jag uppsöka en expert. Men eftersom jag antar att hen inte vill få bakterier på sina halsmandlar så får det vänta tills jag är frisk. Och då kanske vilan har gjort susen. Plus lite egenordinerad rehab. Starkare tassar har ju ingen dött av.

10 tankar om “Tonsillit och ligamentum

 1. Känner igen mig i det där egendiagnosticerandet. Även om det hävdas ibland att det inte är bra, så tror jag faktiskt att det är det, när man väl träffar en expert. Då är man ju mer påläst och kan lättare ta till sig eventuella råd man får, lättare förklara exakt vad som gör ont etc.

  Krya på både dig och foten!

 2. Ja sluta gnugga dina grå och kolla upp den där tassen när halsbacilluskerna försvunnit. (Du äter väl dina Dvitaminer ordentligt varje dag? 😉 )
  Krya på dig min vän!

 3. Usch då!, men det är kanske lika bra att samla alla 2013 års krämpor redan nu i januari?

  Då jag själv sällan pallrar mig till doktorn, är jag en typisk googlare själv, vilket (som Malin skriver) är bra när jag någon gång kommer dit så att jag kan ställa intelligenta frågor. Nu googlar jag din ”tonsillit” och önskar gott tillfrisknande, men fotens småmuskler lämnar jag din fotspecialist att reda ut.

 4. Ett av de få nöjen man har när man är sjuk/skadad och inte kan springa (annat än blogga) är ju att googla om sina krämpor och då är ju just löparskador och dessa fina latinska namn på berörda kroppsdelar som roligast att frossa i! 🙂

  Krya på sig!

 5. Tack alla för krya-önskningar!

  Malin: Ja, du har ju faktiskt rätt i att det finns fördelar med pålästa patienter. Har hört från en läkarvän att hon oftast uppskattar kunniga pateinter. Bara man inte gå och blir en odräglig besserwisser…

  Ingmarie: Knaprar mina små piller varje dag! 🙂

  Jumper: man kan ju alltid hoppas att detta är vad 2013 har att bjuda på i den vägen. Har inte mått så här tjyvens på förbaskat länge. Urk!

  Anneliten: Som jag skrev till Malin. jag har en läkarvän som säger att hon uppskattar att folk är pålästa. Fast hon kanske bara försöker stryka en envis googlare som jag medhårs. 🙂
  Är däremot rätt säker på att min läkare på vc uppskattar snälla och tacksamma patienter.

  Andreas: Man låter så otroligt smart sedan också, när man kan beklaga sig på latin under finare middagar. Håll tummarna för att detta slutar med ett vinci!

 6. Krya på dig och låt foten helt enkelt vila. Vet inte om man kan göra så mycket mer med fötter, än vila dem aktivt och kanske köra vissa övningar. Komplext var ordet sa Bull!

 7. men usch, tråkigt! Jag har också ofta problem med halsen, halsinfektioner osv osv, men det är aldrig halsfluss enligt doktorn, ”bara” virus och mot detta hjälper bara vila. Hoppas resten av kroppen vilar och läker ut också nu!

 8. Niklas: Verkligen svårt att vila fötter. Man måste ju liksom gå på dem… Såvida man inte ligger för ankar och inte orkar annat än glo på idiotiska amerikanska tv-serier. Vätajmad halsfluss detta!

  Jonna: Varje virus som hittar mig sätter sig obönhörligen på halsen, och klättrar sen in i bihålorna och gör sig otroligt hemtama. Men den här gången kände jag att det var baciller i farten, vilket doktorns halsprov bekräftade. Känner mig rätt nöjd med att få knapra pencillin!

 9. Ping: Naprapatpina « blogg@bureborn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s