Idétorka

Man skulle ju kunna tänka sig att inläggets rubrik syftar på idétorka på bloggfronten. Ingen långsökt tanke alls faktiskt. Har märkt att frekvensen på mina inlägg hänger intimt samman med antalet löppass. Inget springande betyder inget skrivande. Det föds helt enkelt få löprelaterade tankar i ett sinne vars kropp sitter stilla, eller sysslar med alternativsport.

Att tankeverksamheten totalt sett skulle gå ner av löpfrånvaro försöker jag förneka. Fast jag tror faktiskt att det finns en samband. Jag blir lite dum av att inte springa. Av att inte få tid för tystnad i skallen. Jag tänker så bra när omgivningen är nysnöstum, och jag får bjuda upp flingorna till yster dans på vägbanan.

Trots ovanstående utläggning syftar rubriken på en helt annan fantasibrist: vad ska jag laga till middag?

Pumlan har fått för sig att hon vill äta vegetariskt en gång i veckan. (Rätt charmigt. Hon har nämligen en väldigt diffus bild av vad vegetariskt är. Möjligen vet hon inte alls.) Men eftersom jag tycker att påhittet är ovanligt bra går jag henne gärna till mötes. Eller skulle gärna göra. Om det inte vore för att mina vegetariska matidéer lyser med närmast total frånvaro.

Så. Lite tips på trevlig veggomat, tack! (Kokbok kanske.) Som åttaåringar kan tänkas gilla. Jag vill inte gärna servera dammiga kruskakliplättar med blomkålsstuvning och sönderkokta linser, för då lär den här nyväckta nyfikenheten på vegetatrisk mat utplånas vid första tuggan.

10 tankar om “Idétorka

 1. Soppor tycker jag är bra när det gäller kombon vego och barn. Den allra enklaste/snabbaste vi kör med (och som våra barn gillar )är en tomatsoppa (egen, eller ännu enklare, färdig bas på glasburk). Koka också lite risoni (risformad pasta) till, toppa med lite krutonger, färsk basilika och lite finriven ost typ parmesan och så ett gott, grovt bröd till. Kalasenkelt och kalasgott.

  Hade också tänkt tipsa om en morotssoppa som vi gör ibland och som toppas med nötmix men igår kväll hittade jag inte receptet 😦 I alla fall, kan också göras icke-vegetarisk genom att toppa med små bitar knapertekt bacon, också supergott.

  Veggo-lasagne med spenatplattor, ett annat tips? Filéer på quorn är förvillande lika kycklingfilé, speciellt i grytor, gärna smaksatta med lite curry…

  För övrigt har jag också ett färdigt inläggande som handlar om idétorka och brist på variation i träningen och som handlar om att jag borde ta en paus från bloggandet tills jag har något mera spännande att rappotera om men hittills dyker det alltid upp nya idéer till inlägg efter ett par dagars frånvaro 🙂

 2. Känner mig naturligtvis också manad att bistå dig, men min matfantasi är numera begränsad till ett fåtal enkla rätter som duger åt mig och min sällsynt okräsna 62-åring men kanske inte åt en 8-åring (?) som ska få ett positivt första intryck av vegomat..

  Till Staffs soppor kan jag lägga spenat- eller grönkålssoppa på hackad, djupfryst vara. När barnen var små hade jag mosad potatis som redning men då fick dom ägghalvor till (oklart vad P godkänner). Numera reder jag såväl soppa som stuvning med sojamjöl i stället. Kryddas men salt/buljong och peppar. Välkryddad ärtsoppa med hackad lök och grovriven morot äter vi också ofta.

  Jag har också en grundblandning som går hem i många kombinationer: Olja i panna, hackad lök fräses, passerad eller krossad tomat ur kartong hälls plus röda linser (som jag för min del kokar för sig och häller i efteråt). Kryddad med salt/buljong och peppar och eventuellt vitlök får jag en pastasås som ser ut som vilken annan som helst och smakar väl så bra. Jag brukar också ha grovrivna morötter i men det finns andra varianter. Denna rundblandning brukar jag också komplettera med frysta blandade grönsaker och krydda extra exempelvis med curry och servera med ris. Båda dessa varianter har uppskattats av tonåringar och på risvarianten har jag bjudit fint folk. Röda linser, som bara behöver kokas en dryg kvart, duger för övrigt som utfyllnad i det mesta.

  Förr gjorde jag egne fallafflar av mixade kikärtor, men numera köper jag Findus djupfrysta välkryddade och garanterat hästfria. Tillagas som det står på paketet i panna varefter jag häller över tomater skurna i småbitar med en skvätt vatten och lock på, så att de ångkokas på eftervärmen. Serveras med ris och sallad. Fallaffel kan även med fördel serveras som köttbullar med potatis, brunsås, ättiksgurka och lingon. .

 3. Pasta Lentica har mina barn alltid gillat: Steck upp tomatpuré (några msk) och hackad vitlök i olivolja. Häll på några deciliter vatten till lagom tjock (ganska tunn faktiskt…) sås. Tillsätt buljongpulver utan krafs (Voltaires) och lite sambal oelek. Koka spagetti. Blanda spagetti, sås och gröna linser (färdigkokta eller egenkokta) i en ungsform. Toppa med riven ost. Gratinera. Supergod pastagratäng. Voilà, Bureborns matblogg är född 🙂

 4. Tipsar om pastasås. Gjorde en idag som finns recept på hos mig, blev jättegod men vet inte om den är ”barnvänlig”. Kan annars varieras i stort sett i oändligheten efter tycke och smak. Med en grund av lök, vitlök och tomater kan man slänga i det mesta. Paprika om magen klarar det. Kikärter om det går hem. Svamp är alltid gott.

  Eller sallader av olika slag såklart. Pastasallad med diverse grönsaker och t ex kidneybönor, kanske ost om det inte ska vara ”vegan”. Fetaost funkar till det mesta. Ljummen sallad på quinoa med pesto, rödlök, tomat, oliver, squash, och fetaost (grönsakerna frästa och sen iblandade).

  Nu har du snart en hel veggo-kokbok 🙂

 5. Tack alla! Jag visste väl att ni skulle ha matnyttiga tips att komma med. Kanske satsar vi på en helt vegetarisk vecka till och med.
  Som tur är är Pumlan ett barn som gillar de flesta grönsaker. Och bönor. Och linser. Och ”frön” som vi kallar allt från matkorn till qinoa. Annars hade den är vegatariska försöket blivit pannkaka. Som iofs är vegetariskt, om än inte vegan. Vegan blir i vilket fall nog att dra försöket för långt, får Pumlan inte sin älskade mjölk lär det bli ramaskri.

  Vi mjukstartade förexten med quornwok, men det blev inte riktigt godkänt eftersom Pumlan inte lät sig övertygas fullt ut om att quron var vegetariskt.

 6. Ping: Veckans vegetariska: Pasta Lentica | Lite Längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s