Strålande

Pumlan drar in mig i garderoben. Släcker lampan. Utbrister: ”men du lyser ju inget!”

Åtminstone ett svagt grönt skimmer hade hon hoppats på. Men allra helst hade mamma fått likna en liten lysmask. Tyvärr – uppenbarligen – såg jag ut alldeles som vanligt efter myokardscintigrafin. Undersökningen av hjärtat, som innefattar att man får en radioaktiv isotop insprutad i blodet. Sen fotas hjärtat med gammakamera både efter ansträngning och under vila. Bilderna efter isotopens äventyr visar hjärtats blodförsörjning.

hjarta kopia

Eftersom jag är en nyfiken typ har jag tjuvläst testresultatet i min numera webbtillgängliga journal. Min lekmannatolkning av läkarrotvälskan är att mitt hjärta funkar som det ska. Sånt lyser upp tillvaron!

(Om ett par veckor har min remitterande doktor totat ihop och postat ett svar till mig. Först då vet jag säkert om läkarvetenskapen ställer samma diagnos.)

7 tankar om “Strålande

 1. Ja, preliminärt strålande! (Men att läkare kan tyda de där bilderna är imponerande. Jag ser bara en nallebjörn).

  Den där servicen med nätjournaler, tycks så långt jag kunnat se ännu bara gälla Uppsala, så vi andra får snällt vänta på att våra doktorer översätter våra krämpor till svenska.

 2. Malin: Man skulle ha haft en geigermätare. Då hade man kanske åtminstone fått höra ett litet taktfast tickande. 🙂

  Jumper: Kanske är det just nallebjörnar som betyder fullgod cirkulation?
  Funderar lite över varför Uppsala tycks vara ensamma om tjömsten med webbjournal. Kanske för att de inte vill att patienterna ska diagnostisera sig själva. Kan säkert bli skitjobbigt för läkarna.

  Jonna: Snabbt går det också. Ett par timmar efter testet har man svaret framför ögonen. Men kanske inte så lämpligt för den som får riktigt dåliga besked. Säkert därför man får möjlighet att välja mellan att läsa allt, eller bara få reda på det som läkaren redan upplyst om. Besked om dödlig cancer bör nog bäddas in i lite bomull.

  Västgötskan: Vi får hoppas att jag googlat klokt!

  Ingmarie: 🙂 Tack!

 3. Ping: Friskförklarad | blogg@bureborn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s