Kraftkaka

IMG_1018

Då och då behöver man extra energi på löprundan. Den här läckerbiten hittade jag inlindad i plastfolie i den lunchpåse jag köpte på Keb fjällstation. Visst kan den glupande aptiten och den hänförande utsikten ha bidragit. Men jag har aldrig ätit en smarrigare energikaka.

Någonsin.

Bagaren delade gentilt med sig av receptet. Stor sats? Ja, men den är verkligen vrålgod! Eller så kan man ju för allan del dela receptet med hälften. Eller en sjättedel.

Havregryn 1000 g
Solrosfrön 2000 g
Kokos 1000 g

Ovanstående rostas i ugn, 175 grader i 20 minuter.

Blanda grynblandningen med:

Hackade aprikoser 1000 g
Russin 1000 g
Olja 2 dl
Gul sirap 2 dl
Glykossirap 2 dl
Skummjölkspulver 1000 g
Vanliljsocker 150 g
Ägg 18 st
Salt
Mörk choklad

Grädda i 4 formar, 175 grader i 25 minuter.

7 tankar om “Kraftkaka

 1. 9 kilo energigodis (!!) räcker mitt löparliv ut. Även med en tiondels sats måste jag nog smaka innan jag bakar för att se om det är värt mödan. Visste inte ens att det fanns ”gul sirap” och ”glukossirap”. Du får helt enkelt spara en bit och bjuda mig om vi händelsevis skulle råkas på någon otävling.

 2. Haha, undrar var man ska få plats med allt?? 1kg skummjölkspulver liksom!! Men låter ju gott, och lite som en blandning av Runekakor och de nyponbars jag gjort några gånger. 1 + 1 blir 3? Fin bild förresten!

 3. Åh men perfekt med recept! De gillade både vi vuxna och kidsen, förhoppningsvis inte bara på grund av omgivningarna och utmattning 😉 Lite häftigt stor sats kanske men det kan behövas med en tonåring som håller på att äta oss ur huset. 14-åringen äter hälften och vi andra tre delar på resterna och matlåda kan man glömma…

 4. Sara: Fjäll är verkligen fantastiskt! För själen – och aptiten…

  Jumper: Klart vi ska dela på en kaka när vi ses! Men jag lovar att de är väl värda en stund i köket. Den där gula sirapen översatte jag till ljus. Glukossirapen hittade jag i samma hylla på vanliga matvarubutiken.

  Snorkkis: Funderar på skurhinken.. En snygg fjälltopp är en suverän krydda!

  Malin: Påminde faktiskt än hel del om runekkakor (som jag bjöds av rune själv på ett långpass i Portugal), fast jag tycker nog ändå att de här var saftigare och godare. Eller så var jag hungrigare?

  Gisela: Visst var de mumsiga! Kanske kan det bli en liten, liten matlåda om tonåringen får en rejäl bit kaka före middag? Med bara en liten tjej i familjen hoppas jag slippa köpa 10 limpor och e0 liter mjölk i veckan om fem år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s