Konsten att fota en backe

backe

Även den mest blodsmaksframkallande branta backe ser timid ut genom kameralinsen. Som denna. Vars lutning lamslog låren efter knappa trettio meter, men som på bild framstår som ett mediokert motlut. Det finns alltså inga bildliga bevis för att jag attackerade Sunnerstaåsens värstingar under lunchen.

11 tankar om “Konsten att fota en backe

 1. En backe ska väl helst fotas från sidan för att man ska se hur brant den är? Kanske, om terrängen medger arrangemanget, nagla kameran på en tall och justera ap-appen så att exponeringen sker precis när du passerar med höga knälyft och spänstiga frånskjut? Själv nöjer jag mig med diagrammet som min löparklocka skickar över till datorn.

 2. Tro henne inte! Det finns inga backar i Uppsala (utom Uppsala pyttehögar och den lilla kullen med Sten Sturemonumentet förstås). 😉
  Själv sprang jag backfartlek i motionsspåret inklusive Mööördarbacken idag.

 3. Malin 1: Varken grod- eller fågelperspektiv hjälper. Grrr!
  Malin 2: Jag har sett bilder på backar som ser superbranta ut. Kanske använder proffsfotografer speciella objektiv?
  Oliver: Antagligen ger sidperspektiv bättre möjligheter att fånga lutningen, och tro´t eller ej med det finns speciella stativ anpassade för den aktuella ap-appen. Men böjbara små ben och gripklor.
  Mammaspring: Man vill ju gärna bevisa hur duktig man varit!
  Anneliten: Ända tills man ser den lilla skylten nere i högerkanten som visar hastigheten. Rekord i störtlopp 161 km/h!
  Jumper: Uppsalaslätten = platt som en pannkaka. 🙂

 4. Ja, samma problem har jag också haft när jag försökt fota jääättte branta backar. Så där att en får vinkla kameran så att den ska se brantare ut, men ändå lyckas det inte. Bra sprunget i alla fall – är säker på att backen var super-brant!

 5. Jag tycker nog att du lyckats bra för den där backen ser faktiskt brant ut! Det är svårt att få det att framgå på bild på ett bra sätt. En sidlinje av något slag, som banans kantmarkering i alpint som Anneli är inne på, kan hjälpa till. Sunnersta alltså, den del av Uppsala jag aldrig besökt trots fem år i lärdomsstaden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s