Grinar åt Peregrine

peregrine

Grinar smått illa faktiskt.  Åt mina Saucony Peregrine, som jag nu sprungit i till och från ett par månader men inte alls lika mycket som jag hoppats.

Jag köpte dem i våras eftersom jag ville ha ett alternativ till mitt reguljära skoval: Icebug Pytho, som vattentäta och karbiddubbade känns lite overkill på torra sommarstigar. Dessutom knastrar de rätt otrevligt de gånger jag måste transportera mig till terrängen via längre asfalts- eller grusvägssträckor.

Följaktligen ville jag ha ett par skor som funkade bättre för anmarscher. Ingen utpräglad terrängdojja för obanad löpning alltså, utan gärna med lite lagom dämpning för en någorlunda bekväm löpning på hårdare underlag. Därmed inte sagt att jag önskade mig ett par skor som inte gick att lita på i spenaten.

Surfade runt lite och plötsligt: wow! Vilken vrålläcker sko! Slog till utan att blinka.

Webbinköp av helt oprövat kort kan ha sina baksidor även om jag misstänker att jag knappast avslöjat skornas stora nackdel ens om jag provat dem i butik. Nackdelen? På våta klippor, fuktiga stenar och blöta rötter är det som att springa på snor. Skosulornas respektingivande vita gaddar greppar inte alls och löpningen förvandlas till ett spänt småtrippande med tungan i mungipan. Klar risk för nackspärr på grund av muskelanspänning. När underlaget är torrt har jag inga som helst problem med fästet, men jag kan ju för fasen inte ha med mig ett par extra skor i ryggsäcken OM det skulle råka börja regna!

Första löprundorna hade jag dessutom oerhört svårt att komma överens med skornas löpkänsla. Jag gillade lättheten, men uppfattade sulan som oflexibel och stum i häldelen vilket inte gav mig någon riktig kontakt med underlaget. Nu, efter ett par månader, har jag vant mig men springer ändå lite mer varligt i Peregrine än i Pytho eftersom bakhuvudet inte helt vågar släppa varningstexten ”fara för fotledsvrickning på ojämnt underlag på grund av klack”. Vari klacken består begriper jag inte riktigt.  Skons tå-häl-drop är inte högre än Pythos 5 mm så det måste vara något i sulans konstruktion.

Fossingarna gillar att krypa in i skorna, som är mjuka och lagom ombonade. Mina fötter och Saucony passar helt enkelt varann´. Men det mjuka skoboet har ett pris: skon ger ganska lite stöd i sidled vilket får mina prontationsbenägna fötter att tippa inåt när de börjar bli trötta och gärna hemfaller åt lite mer hällöpning. Morgonen efter ett pass i Peregrine kommer Charlie Chaplin definitivt på besök.

Synd på så jäkla snygga skor!

10 tankar om “Grinar åt Peregrine

 1. Snygga? Haha. Om jag väljer bort de där skorna så är det nog först och främst på grund av de psykedeliska färgerna. Som du förstår har jag ett mycket begränsat urval, om jag letar nya skor i dessa tider. Lyckades dock hitta ett par diskret grågröna North Face Hedgehog som inte ska skrämma slag på fjällämlarna.

 2. Jumper: Hade då hållit med om min utseendebedömning hade jag trillat av stolen. 🙂 Du kan nog lugnt se tiden an. I sinom tid lyser skohyllorna klassiskt bländvita igen. Och kanske lite propert grå dessförinnan.

  Malin: Inov har jag sneglat på, men de kändes för lika buggarna för att passa. Den här gången. Kanske har jag också blivit bortskämd med att Icebuggarna biter sig fast i allt.

  Anneliten: Peregrine falcon (pilgrimsfalk, på svenska). Coolt namn i alla fall.
  Har läst många positiva recensioner av skorna på nätet. Så kanske är det bara jag som inte kommer överens med dojjorna. Eller så är det utslag av bias á la sponsrade bloggrecencenter…

 3. Ack, ja kruxet att hitta en terrängsko som är allround och fungerar både på sten och stig…inte så lätt…Jag gillar Saucony på väg (Kinvara) men springer med Inov-8 i skogen, väldigt bra just löpkänsla, finns en uppsjö av modeller att välja på, förut sprang jag i Xtalon med stora gummidobbar som är tänkta för mjukare underlag, nu använder jag Trailroc som har en skyddande platta och tänkt för mer sten men den är ganska allround, finns med olika drop och vikt, 235, 245, 255 där siffrar indikterar vikt och ju lägre siffra ju lägre drop.

  Icebug Acceleritas lär ju ha fantastiskt grepp på klippor med sitt RBX-gummi men är en väldigt tunn sko, minimalistisk verkligen. Nya Icebug Enlight verkar väldigt allround, lite mera ombonad och en sko jag skulle kunna tänka mig att springa i. Salomon Sense Ultra likaså, tillräckligt allround för det mesta…

 4. Skor är en halv vetenskap. Och det spelar nästan ingen roll om man shoppar dem IRL eller på nätet. Eller jo, lite för IRL känner man åtminstone om de känns sköna eller ej när man sitter still/går runt i maklig fart. 😉

 5. Nu har ju alla olika fötter och olika passform, men vill tipsa om Inov-8:s trailroc.
  Har ju ”sticky rubber” blandning, vilket gör att de fäster riktigt bra på blöta stenar och rötter. (spänger har jag faktiskt inte testat, så där vågar jag inte uttala mig…)
  Helt ok i lera! Och ändå tillräckligt ”platta” för att kunna springa på grusväg och ev. asfalt korta sträckor.
  Jag har 236:an med bara 3 mm drop, men har själv även spanat på 246:an med 6 mm drop…. Hehe! Kan man ha för många skor, eller hur var det? 😉

 6. Staffan: Tack för tips! Inov och Salomon har jag sneglat på, men Enlighten ser extra spännande ut! Tycker jag som är ett Icebug-fan. Icebug brukar dessutom tillverka skor i storlek 36. vilket tyvärr inte alla gör. Men att sen faktiskt lyckas komma över en 36:a… Små fötter begränsar verkligen skoutbudet. Gissa om jag är glad att fötterna växt från 35,5, annars hade jag fått köpa barnskor.

  Ingmarie: Nog tycker jag det hjälper att testa IRL, även om en tur på skobutikens löpband knappast är något utförligt test. Och löpbandet är förstås uteslutet om man köper dubbskor. 🙂

  Malin: Tack för tipset! Jag har ju läst om din förkärlek för Trailroc på din blogg och absolut haft den i tankarna. Fast jag har uppfattat den som lite för tuff för det jag var ute efter den här gången. Och så var det det där med dropen. Jag trodde nämligen de enbart hade 3 mm-varianten, men 6 mm låter mycket bättre för mina fötter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s