Plöjer fram

Jag morgonjoggar inte ofta. Minst lika sällan springer jag sommartid på slätt underlag, som grusväg och asfalt. Nu gjorde jag både ock.

Jag sprang längs grusvägen förbi lilla Tomta. Alldeles på andra sidan diket körde en plöjande traktor. Långsamt. Jag segade mig förbi. Långsamt. Konstaterade att mitt morgontempo är marginellt snabbare än plöjningshastigheten i lerjord. Hann reflektera över tiltornas fallvinkel. Fylla sinnet med den tunga doften av fuktig jord. Nicka en hälsning åt traktorföraren. Smeka den gulblommande renfanan längs vägrenen. Man hinner mycket på hundra meter när man morgonjoggar med trög och svårväckt kropp.

Och springer man på snubbelsäker asfalt hinner man faktiskt uppleva mer av omgivningen än om man stirrar ett par meter fram på en skogsstig och fokuserar på att placera fötterna rätt mellan stenar och rötter. Slätlöpande lyfte jag blicken och såg de nasalt trumpetande tranorna som spankulerade över stubbåkern. Hörde skramlet när någon kallade in katten efter natten genom att slå skeden mot kattmatsburken. Log åt svalorna som svirrade över kyrktaket och sedan trädde sig likt pälor på elledningen nedanför prästgården. Noterade att lingonen redan rodnade i talldungen upp mot boulehallen och att ekollonen började växa till sig om magen.

Plogbillar som glänser i morgonljuset, skördade veteåkrar och mognande bär. Det doftar sommar som sakta går mot höst.

 

 

4 tankar om “Plöjer fram

  1. Ja, när man måste titta var man sätter fötterna under löpning, missar man mycket. Och bland stenar längs Kebnekaises fjällsidor (Ja, så fick jag det sagt 🙂 ) får man inte låta sig distraheras ens under försiktig gång.

    Denna morgon tycks du dock ha haft ögon för världen omkring, vilket vi läsare är tacksamma för.

  2. Suneson: Tack, nu blev jag glad! Extra roligt att höra från ett proffs förstås.
    Malin: Helt klart roligt att se något annat på löprundan. Eller att se ngt överhuvudtaget. 🙂
    Jumper: Välkommen tillbaka från Sveriges tak!
    Vid fjällöpning – och vandring – är det ett absolut måste att ta paus var femte minut för att inte missa allt det vackra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s