Träna och glöm!

Nu vet jag varför hela mitt skrivbord av nödvändighet är fullt av gula, klistriga lappar eftersom det som inte står på en lapp obönhörligen glöms bort. Jag fattar varför jag omöjligt kan minnas vilket väder vi hade förra sommaren. Eller ens igår. Jag begriper varför jag aldrig kommer ihåg folks födelsedagar. Inte ens min egen.

Jag tränar för mycket. Rena döden för minnet.

Nu är det inte just det den kanadensisk forskargruppen var ute efter att bevisa. Inte direkt. De ville ta reda på om neurogenes (nybildning av hjärnceller i hippocampus) bidrar till glömska. Och jodå, tester på ”barn” (musungar) – där nervcellerna nybildas lika bananflugor – visade att den intensiva neurogenesen påverkade minnet. Ungar lär sig massor av nytt, men till priset av att de glömmer snabbt.

Men för att vara säkra på sambandet testade forskarna också att öka neurogenesen hos äldre möss genom att låta dem springa i ett hjul, eftersom man vetat sedan tidigare att fysisk aktivitet ökar neurogenesen. Och jodå de gamla motionerande mössen fick en bättre inlärningsförmåga – men de blev också lite halvsenila.

Mitt minne läcker som ett såll. Shit va jag måste vara vältränad!

14 tankar om “Träna och glöm!

  1. Vältränad OCH ung! För övrigt tycker jag bloggen är väldans bra för att minnas. Trots att det är luckor där och trots att långt ifrån allt skrivs där, framkommer det ledtrådar om vad en gjorde typ fem år sedan idag.

  2. När jag var tre och ett halvt år lär jag ha kommit ihåg detaljer i ett hus som jag besökte ett år tidigare. Nu är det helt glömt, trots att jag uppenbarligen repeterat kunskapen en gång. Repetition är väl annars skälet till att man kan fördjupa sig i ett ämne utan att glömma de första grunderna. Man kommer ihåg att det heter ”mamma” fast man lär sig ordet ”problemformuleringsprivilegiet”. Det är nog också anledningen till att jag minns platser jag besökt eller människor jag mött och vad de sagt bättre än många andra. De som reser flitigt och samtalar med många människor har mer att hålla i huvudet och hinner inte som jag rekapitulera i minnet. Nu har jag svamlat nog och överlåter frågan om löpningens inverkan på minnet åt min vän jumper…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s