Rödnos

Rödnos

Sämsta julklappen: sniff och snörvel och halsont. Antingen en ovälkommen julgåva, eller helt enkelt ett fall av det klassiska: ledighet = sjukdom. Som om kroppen sänker garden och ger virusen fritt spelrum så snart man stämplat ut för semester. Vilket den faktiskt på sätt och vis gör enligt norska forskare. Lite lätt stress kan minska riskern för infektion, men när man sen slappnar av…

…då får man avstå det efterlängtade spypasset på F&S. Inte kan man springa under en klarblå himmel heller, och  yra upp luddiga spår i nysnön. Men man kan vira en överdimensionerad sjal runt halsen, trycka ner sin röda nos i den, ta en lunchpromenad och låta sig bländas av såväl snöglitter som av vyn över en sakta stillnande Fyriså.

Fyrisån

 

 

12 tankar om “Rödnos

 1. Fenomenet känns igen även här i familjen, där A mycket riktig blev förkyld till jul, medan jag, som har mindre tidsspecifika av- och påslag av stress, har hållit mig frisk. Kanske drabbas jag när helgerna (som möjligen kräver mer fokus än den trygga vardagen) är över. Fast å andra sidan tycks jag generellt vara mindre mottaglig för de virus hpn drar hem från bibblan.

  Nå, du får krya på dig! Tydligen är du på jobbet ändå, för du har väl inte åkt till Uppsala bara för att promenera…

  • Vad som stressar kan ju onekligen variera. Om norrmännen har rätt borde det till exempel snoras och snörvlas en hel del framåt trettondagen när alla som stressat som illrar med julfix, mellandagsrea och nyårsfestligheter släpper ner garden. Obs: jag tror inte att du hör till just den skaran.
   Visst är jag på jobbet. Inte tillräckligt sjuk för att stanna hemma, även om jag säkert borde. Har en del saker som måste vara klara innan nyår. Med det där om vad som måstes kan ju alltid diskuteras.

  • Tack, Ingmarie! Ska absolut köpa nästa nummer! Har faktiskt inte läst Spring ännu, skam att säga. Blev lite mätt på löpartidningar för ett par år sedan efter att ha prenumererat på RW i massor av år, och har knappt vänt ett enda blad sedan dess. Nog dags att testa om nyfikenheten och läslusten återkommit.

 2. Ajdå! Tur att du ändå är såpass kry att du kan njuta lite utomhus! Själv var jag stensäker på att jag skulle åka dit. Tokstressade på jobbet innan jul. Sambo och dotter förkylda. Men jag, höggravid och med cancer, dvs på pappret typ utan immunförsvar, har hållit mig frisk. Hittills… Märkligt!

  • Nog låter det lite förunderligt att du klarat dig, men förstås oerhört bra!
   Om stressteorin stämmer så kanske du lyckades knäcka alla virus under tiden du stressade järnet. Jag håller tummarna för att ditt immunförsvar fortsätter att överaska positivt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s