# 10 – Muggfärgsbyte

Vi människor är bekväma små varelser. Vi har en hjärna som inte vill anstränga sig i onödan. Den gillar att förenkla och automatisera. Den gillar att skapa oss vanor som gör att vi inte behöver tänka och välja ständigt och jämt. Som när vi kommer till jobbet och hugger oss en mugg bredvid kaffeautomaten. Jag ”väljer” nästan alltid den mörka varianten längst till vänster. Testpiloten (jag med mitt nyårslöfte) kopplade bort autopiloten och har nu druckit kaffe ur samtliga muggfärger.

muggar_red

Analys

Kaffe smakar identiskt oberoende av muggfärg. Om jag blundar. Tittar jag så tycker jag att kaffet är godare drucket ur de mörkbruna. De ljusblå och ljusgula muggarna har oskönare öron. Folk på jobbet är vanedjur. Alla väljer ”sin” färg. Många har också argument till varför: ”man ser om de ljusgröna är smutsiga”, eller ”de ljusgröna ser för smutsiga ut på grund av att skedreporna”. Något riktigt intressant inträffade dock när de terracottaröda dök upp – helt nyinköpta. Hela 80 procent av kollegerna valde den nya färgen. Första fikarasten. Återstår att se om nya vanor skapas.

Hiss eller diss

Hiss. Muggsamlingen som på fredag eftermiddag ansamlats på skrivbordet är mycket roligare multikolorerad än entonad.

8 tankar om “# 10 – Muggfärgsbyte

 1. Livet är fullt av utmaningar och med rätt inställning har du bevisat att vardagen kan bli ett äventyr. Jag ser oändliga möjligheter i det här – tänk dig gula koppar, koppar med prickar, olika former….

  • En gång i tiden samlade jag på snygga, handdrejade keramikmuggar. Inte en enda lik den andra. Äventyr varje dag i mitt muggskåp i köket. 🙂
   (Jag överväger att ta med mig en udda muggfågel och ympa in denna i muggtravarna på jobbet. Kommer den att ses som den fula ankungen och bli ensam kvar, eller bli den som väljs först?)

 2. Hört i kafferummet på JTI:
  – Vart har alla muggar tagit vägen?
  – De e hon Sofia, hon har en hel samling på sitt bord har jag sett. Nåt konstprojekt eller nåt…

  • 😀
   Vi är runt 40 personer på kontoret. Muggarna på köksbänken mångdubbelt fler. På måndagar, men inte på fredagar. Jag misstänker att fler har diverser projekt på g. Ev testodlar forskarna olika typer av mikrober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s