# 20 – Sichuanpeppar

Dags för en matrelaterad vidgning av vyerna i testpilotprojektet igen: Scichuanpeppar. Som för att skapa oreda i begreppsvärlden alls inte är någon peppar utan en vinruteväxt, släkt med citron och apelsin. Det är de pyttesmå, brunröda frukterna från ett litet träd som är kryddan. Eller egentligen bara skalet på frukten. De svarta kärnorna ska man nog helst sortera bort innan man kryddar maten. Gruskornsknastervarning annars. Om jag begripit saken rätt kommer sichuanen bäst till sin rätt om man mortlar sönder den, och sen fräser på den i olja.

sichuan copy

Analys

Alltså. Det här är första gången jag smakar en krydda där smaken inte är huvudpoängen. Istället är det den säregna känslan av pirr och kittel i munnen. Tungan känns lätt bedövad. Det är inte starkt. Bara helt eljest. Påminner inte om något jag smakat förut, möjligen svagt, svagt om upplevelsen av sånt där kolsyrat godis som poppar i munnen. Jodå, sichuan har en smak också, lite citruslikt syrligt, lite enbär kanske och en pikant pepprighet.

Hiss eller diss

Hiss. Igen. (Börjar möjligen bli en aning tjatigt.) Vi fräste sichuanpepparen med ingefära och chili och vände sen ner kokta risnudlar och massor av grönsaker i kryddpastan. Mums! Sichuanpeppar på den ugnsstekta kyckligen var också supergott.

Annons

9 tankar om “# 20 – Sichuanpeppar

    • Den lär knappast gå att få tag på på varje liten kvartersbutik, men på min välsorterade ICA-butik fanns den i alla fall i vanliga kryddhyllan. Jag tror den passar bäst i maträtter med asiatisk touch, tänk wok och som ”rubbing” av kött. Jag har också ett recept på lax gravad med scichuanpeppar och det känns som om det kunde vara riktigt gott.

  1. Sichuanpeppar brukade faktiskt användas som bedövning när de kastrerade blivande eunucker – men det kanske är mer information än vad du vill ha?

    • Skämtar du!? Stackars, stackars de blivande enuckerna! Lite bedövande må den vara, men milslångt ifrån typ xylocain. Jag skulle hellre satsa på en rejäl whisky som anestesi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s