Dags för en matrelaterad vidgning av vyerna i testpilotprojektet igen: Scichuanpeppar. Som för att skapa oreda i begreppsvärlden alls inte är någon peppar utan en vinruteväxt, släkt med citron och apelsin. Det är de pyttesmå, brunröda frukterna från ett litet träd som är kryddan. Eller egentligen bara skalet på frukten. De svarta kärnorna ska man nog helst sortera bort innan man kryddar maten. Gruskornsknastervarning annars. Om jag begripit saken rätt kommer sichuanen bäst till sin rätt om man mortlar sönder den, och sen fräser på den i olja.
Analys
Alltså. Det här är första gången jag smakar en krydda där smaken inte är huvudpoängen. Istället är det den säregna känslan av pirr och kittel i munnen. Tungan känns lätt bedövad. Det är inte starkt. Bara helt eljest. Påminner inte om något jag smakat förut, möjligen svagt, svagt om upplevelsen av sånt där kolsyrat godis som poppar i munnen. Jodå, sichuan har en smak också, lite citruslikt syrligt, lite enbär kanske och en pikant pepprighet.
Hiss eller diss
Hiss. Igen. (Börjar möjligen bli en aning tjatigt.) Vi fräste sichuanpepparen med ingefära och chili och vände sen ner kokta risnudlar och massor av grönsaker i kryddpastan. Mums! Sichuanpeppar på den ugnsstekta kyckligen var också supergott.
Tänker häggbär när jag läser munhåleupplevelsen. Men det är nog inte någon likhet, även om tungan känns lätt bedövad om man käkar häggbär.
Häggbär, de går att äta alltså? Jag har massor av hägg runt husknuten. Vad gör man med dem? Sylt?
Hade inte hört talas om kryddan. Finns den att köpa i vanliga livsmedelsaffärer eller är den svår att få tag i? Och i vilka maträtter passar den?
Den lär knappast gå att få tag på på varje liten kvartersbutik, men på min välsorterade ICA-butik fanns den i alla fall i vanliga kryddhyllan. Jag tror den passar bäst i maträtter med asiatisk touch, tänk wok och som ”rubbing” av kött. Jag har också ett recept på lax gravad med scichuanpeppar och det känns som om det kunde vara riktigt gott.
Sichuanpeppar brukade faktiskt användas som bedövning när de kastrerade blivande eunucker – men det kanske är mer information än vad du vill ha?
Skämtar du!? Stackars, stackars de blivande enuckerna! Lite bedövande må den vara, men milslångt ifrån typ xylocain. Jag skulle hellre satsa på en rejäl whisky som anestesi!
Aldrig hört talas om så jag googlade lite. 🙂 Funkar fint med tofu!
Det tror jag säkert! Inget ont om tofu, men det är ju dessutom en sån där råvara som kan må bra av lite pirrande tillsatser. Rätt intetsägande utan kryddor… 🙂
Som kött då. 😉 Marinerad tofu är mjumsmjums utan något extra. 🙂