Vattenvägar

Karrawirra-Parri. Utan tvekan det strömmande vattendrag vars namn klingar mest exotiskt i min samling. Samling och samling förexten, jag jagar inte aktivt efter floder, älvar och åar. Däremot springer jag ofta längs slingrande vatten när jag ska kuta i diverse städer. Går det en å genom en stad så kan man nämligen vara nästan hundra procent säker på att det också löper springvänliga vägar utmed dess stränder.

Som i Adeleide där Karrawirra-Parri flöt fram. Eller Askerelva (Oslo), Hudsonfloden (New York), Fyrisån (Uppsala), Gavleån (Gävle). Eller som i går morse: Svartån. Lite extra glamorös. Inte alla stadsnära vatten som speglar ett slott. Vet du vilket?

 

8 tankar om “Vattenvägar

 1. Alltså, känner igen det, men kan inte helt placera… Beror ju förstås också på vilken Svartå det är 🙂

  • Du har såklart rätt, det lär det finns en och annan Svartå i vårt avlånga land. I just den här råder badförbud, så svart är den, men på ytan ser den fin ut. Och den är en funktionell spegel för Örebro slott.

 2. Ja, att springa längs floder, kanaler m m är perfekt- vackert och lättlöpt eftersom höjdskillnaden ofta är minimal. En utmärkt idé att tillämpa även på riktigt långa löp, t ex följa Rehn, Donau etc eller varför inte vår egen Göta Kanal. Slottet måste väl vara Örebro?

  • Långlöp hade ju onekligen varit att ta vattenvägsspringandet ett steg högre. Vet du om någon långlöpare som gjort just det? Sprungit utmed någon flod/kanla/älv i hela dess längd?
   Visst är det Örebro!

 3. Må vara Örebro slott. Du har möjligen också kutat längs skellefteälven en gång i tiden. Då var stränderna kanske inte så springvänliga som nu. Fast nå’t slott har vi inte. Landskyrkan är väl det närmaste man kan komma.

  • Landskyrkan är icke att förringa. Och så har ni ju en synnerligen vacker träbro. Om jag inte minns alldeles galet så fanns det en Hälsans stig utmed Skellefteälven när vi bodde där. Vi traskade runt där ett par gånger, och mellanlandade på ett café söder om älven som jag omöjligt kan erinra mig namnet på. ALLA fikade där på söndagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s