Förbannad lögn…

eller, statistik menar jag.  Och tyvärr är den väl inte särdeles lögnaktig, trots talesättet (lögn, förbannad lögn och statistik).

Jag begriper inte varför jag skulle väcka siffereländet till liv. Låta Funbeat rita staplar och kurva över min träning. Staplarna beskriver tränad tid, kurvan sträcka.

Svart på vitt – nåja synnerligen färgglatt – på att jag inte alls tränar mer nu än förr. Det trodde jag. Men icke. Jag sprang betydligt längre 2008, en klart nedåtgående trend. Och inte tränade jag fler timmar förra året än 2009 heller.

Det irriterar mig. Och sen blir jag irriterad över att jag låter mig irriteras. Skit samma. Jag känner mig mer vältränad än någonsin. Men löpmässigt? Inte mycket att hurra för.

…………………………………………………………………….

11 tankar om “Förbannad lögn…

 1. Är den blåa stapeln löpning?

  Ta vara på känslan att du känner dig mera vältränad än någonsin, hjärtat fattar ju inte om du springer, cyklar eller åker skidor! Skillnaden mellan 2009 och 2010 är så liten så den knappast kan vara statistiskt signifikant!

 2. Ja, eftersom jag bara har blåa staplar, måste de gälla tid för löpning. Däremot inbegriper kurvan för ”sträcka” även skidåkning eller annat där kilometer angivits i dagboken.

  Eftersom en timmes lätt löpning inte kan jämföras med en timmes friskis och svettis, innebandy eller annan flåsidrott som du håller på med, så tycker jag att tiden inte säger så mycket. Löpningen har visserligen kommit i skymundan, men att du trots detta kunnat springa Vertex och diverse tempopass med bravur, borde tvärtom vara glädjande. Då är ju uppsidan så mycket större. Om du däremot knarkat kilometer men känt dig otränad, skulle du ha något att fundera på?

  Eftersom du inte kan låta bli att bry dig om de där fåniga staplarna, räcker det tydligen inte med att vara mer vältränad än någonsin. Har detta något att göra med den Löpning med stort L, som nämnts på annan plats?

  Mina egna 30-dagars kilometerstaplar är nu åter stadigt över 200 och längre än mina funbeatkompisars, men jag hade hellre varit lättränad löpare… som du.

 3. Staffan och Jumper: Det hade varit rätt coolt om jag 2010 lyckats få till 136 mils löpning (turkos kruva) på bara 55 timmar (blå stapel). Vad ger ni för den kilometertiden! 🙂
  Färgen på staplarna har nämliugen ingenting att göra med aktivitetsform. Vilket jag förstås borde ha talat om. Färgerna beskriver ansträngningsgrad enligt borgskalan, om jag ”taggar” ett pass som mkt ansträngande blir det rött. Gult betyder mkt lätt. Den blå färgen är default, ”taggar” jag inte passet så får det alltså den blå färgen i stapeln. 2008 hade Funbeat inte den där borg-funktionen = samtliga pass är blå.
  Den turkosa, ynkliga linjen visar som sagt sträcka – vilket i princip betyder löpning. Undataget i år. I fjol reggade jag enbart tiden när jag åkte skidor.

 4. Hm? Du borde nog ändra inläggets titel till ”Förbannat lurendrejeri”!! Nu blev det inte mycket kvar av min fina kommentar. Fast å andra sidan borde jag ha läst det finstilta i marginalen innan jag for sta och skrev. Sant är dock att jag är impad och lite avundsjuk på din allsidiga träning. Tids nog kan du nöta asfalt och skogsstig.

 5. Jumper: Inte lätt att se det ynkliga, finstilta minsann. Allsidig eller hattig, det är frågan. Men man hinner åtminstone inte lessna på en träningsform.
  Lääängtar till de där mjuka skogsstigarna!

 6. Men där ÄR ju åtminstone staplar! jag litar inte på sånt där. Det går att lura vem som helst och kan få vem som helst att deppa ihop totalt. Lita på din känsla! DEN är rätt!

 7. Bra tränat i vilket fall som helst:) Du är ju riktigt allround, och det gör nog kroppen supergott att ägna sig åt olika typer av träning:)Hur går det med skidåkningen?

 8. Marie: Tack! Skidåkningen har faktiskt känts riktigt bra på slutet, även gamla hundar tycks sakta men säkert kunna lära sig lite teknik. Men jag har ändå lagt planerna på Vasaloppet på hyllan, det kändes för krångligt med resa, boende och allt annat. Förbaskat dyrt dessutom. Och krockade med moderns 70-årsdag.
  Just nu känns det som en ännu klokare belut, för annars skulle jag ha panik över att snön just nu smälter bort här i Mälardalen. Åkrarna är snart helt snöfria.

 9. Jag bävar när jag klickar in på diagrammen på Funbeat… tårtdiagrammet ger en finare (estetiskt) fördelning men där ser man bara minutrar, inga sträckor.
  Man kan ju bläddra fram en lista med aktiviteter och sålla fram olika resultat och välja bort träningsformer om man vill. Man kan med andra ord sicksacka fram en belåtenhet med den där statistiken 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s